Vrhunska predavanja uglednih europskih znanstvenika na IRB-u

12.07.2016.

Vrhunska predavanja iz područja strukture, regulacije i dinamike aktinskog citoskeleta i mikrotubula održat će na Institutu Ruđer Bošković (IRB) deset uglednih znanstvenika s vodećih europskih institucija a u sklopu radionice 'Dynamics of the Cytoskeleton' 14. i 15. srpnja (u 14h u dvorani 3. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54). Predavači će dati pregled svojih najnovijih istraživanja temeljnih mehanizama regulacije citoskeleta, te njihovog utjecaja na fiziologiju stanica, tkiva i čitavih organizama.
Više informacija na web stranici: https://interbio.irb.hr/dynamics-of-the-cytoskeleton/

Radionica se organizira u sklopu projekta INTERBIO kojeg u stopostotnom iznosu od 1,599.950 kuna financira Europska unija i to u sklopu Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, a u okviru Europskog socijalnog fonda.
Zahvaljujući ovom europskom projektu Institut Ruđer Bošković zaposlio je četvero mladih istraživača kako bi 15 mjeseci radili na inovativnim i međunarodno relevantnim istraživanjima u staničnoj biologiji pod vodstvom vrhunskih mentora dr. sc. Ive Tolić i dr. sc. Igora Webera.


Zašto su važna istraživanja staničnog skeleta?
Stanični skelet je sustav vlaknastih proteina koji čini osnovu unutrašnje organizacije i podlogu pokretljivosti eukariotskih stanica. Radi se o vrlo dinamičnoj strukturi, čiji se elementi mogu razgraditi i ponovno izgraditi unutar jedne minute. Ispravno funkcioniranje citoskeleta nužno je za pravilno odvijanje ključnih staničnih procesa kao što su stanična dioba te kretanje i polarizacija stanica. Zbog toga su nepravilnosti i anomalije svojstava staničnog skeleta ključni u razvoju mnogih ozbiljnih bolesti. Istraživanjem citosekleta i razloga zbog kojih dolazi do takvih anomalija znanstvenici mogu doći do vrijednih informacija o uzrocima određenih bolesti.
Predavači će dati pregled svojih najnovijih istraživanja temeljnih mehanizama regulacije citoskeleta, te njihovog utjecaja na fiziologiju stanica, tkiva i čitavih organizama.
Među brojnim uglednim imenima sudionici će imati prilike čuti i predavanja prof. dr. sc. Geerta J.P.L. Kopsa s Centra za medicinu Sveučilišta u Utrechtu, prof. dr. sc. Briana Stramera sa Kraljevskog sveučilišta u Londonu (King’s College), prof. dr. sc. Laurenta Blanchoina sa Instituta za bioznanosti i biotehnologiju u Grenobleu, Francuskoj, te dr. sc. Marina Barišića s Istraživačkog centra Danskog društva za rak u Kopenhagenu.

vrh stranice