Zagreb dobio tim hitne medicinske pomoći na motociklu

16.07.2016.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u suradnji s Gradom Zagrebom počeo je s pilot-projektom uvođenja tima medicinske pomoći na motociklu, uz klasična vozila Hitne pomoći. Cilj je projekta skratiti vrijeme dolaska na intervenciju. Prvog dana projekta na intervenciju je pomoć na motociklu došla za rekordne 3 minute, dok je vozilu trebalo 11. Devet minuta razlike bilo je uistinu od životne važnosti jer je unesrećenoj osobi trebala reanimacija. Osim reanimacije, medicinski tehničari, čim dođu, izmjere vitalne funkcije kako bi olakšali posao timu koji dolazi nakon njih.

– Također, u skuteru je i automatski vanjski defibrilator, set za osiguranje dišnih i venskih puteva, udlage, aspirator, infuzija, respirator s maskom i balon – objasnio je Saša Eršek, jedan od trojice medicinskih tehničara koji zasad na intervenciju dolaze motociklom. Strastveni je bajker pa je od početka bio oduševljen idejom pomoći na motociklu.

No, prije početka projekta trebao je proći program sigurne vožnje, kao i njegovi kolege. Njihovo je radno vrijeme od 7 do 19, a smješteni su Đorđićevoj ulici. Ta lokacija je odabrana jer pokriva područje najjače zagušenosti prometa tijekom dana, pa su na tom dijelu čekanja bila najdulja.

– Utrka za ljudski život adrenalin je u startu, a kada se doda i utrka s vremenom, adrenalin je na vrhuncu – oduševljen je ovim projektom Saša Eršek, koji se nada da će se ovaj projekt proširiti cijelom Hrvatskom, objavio je Večernji list.

vrh stranice