HLK i vinkovačka tehnička škola zajedno u akciji za zaštitu liječnika

21.04.2020.

Suradnjom Hrvatske liječničke komore i Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca izrađeni su zaštitni viziri koji će biti donirani za osobnu zaštitu liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika. Nosači vizira izrađeni su 3D printerima ove srednje škole, a kao vizir se koristi PVC folija koju je moguće dezinficirati i koristiti višekratno. Članovi Komore koji imaju potrebu za vizirima, mogu se javiti predsjednicima županijskih povjerenstava HLK-a.

Od izbijanja epidemije, Hrvatska liječnička komora je u više navrata javno upozoravala kako je nužno osigurati prikladne količine osobne zaštitne opreme za liječnike i ostale zdravstvene djelatnike koji su na svojim radnim mjestima najviše izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom. Stoga se Komora i sama uključila te pokrenula akciju nabavke osobne zaštitne opreme, na koju se odazvala Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca. Četrnaest 3D printera iz laboratorija ove srednje škole stavljeni su na raspolaganje za izradu zaštitnih vizira, a Komora je donirala novčana sredstva kojima je nabavljen materijal za njihovu izradu.

Danas je ravnatelj vinkovačke tehničke škole g. Mate Vukušić dio isporuke 3D vizira osobno uručio predsjedniku HLK-a dr.sc. Krešimiru Luetiću, dok će ostatak vizira iz donacije HLK-a biti podijeljen liječnicima i zdravstvenim djelatnicima diljem Hrvatske. Ovom prigodom dr. Luetić je zahvalio ravnatelju što je uključivanjem kapaciteta škole, ali i osobnim angažmanom pridonio ovoj akciji.

Naime, ravnatelj škole g. Vukušić i njegovi kolege inženjeri Danijel Pobi i Zvonimir Međugorac već 20 dana bez prestanka, kontinuirano 24 sata izrađuju vizire na 3D printerima u laboratoriju škole. Njih trojica naizmjence dežuraju u smjenama kako bi se izradilo što više zaštitnih vizira. U jednome danu na četrnaest printera izrade 101 komad ove zaštitne opreme. I dalje su spremni ulagati svoje vrijeme, stručnost i volju u ovu humanu svrhu, a donacije u materijalu ili novčanim sredstvima ovoj su školi dobrodošle.

Do sada su viziri već podijeljeni liječnicima i zdravstvenim djelatnicima u Vinkovcima, Vukovaru, Našicama, Slavonskom Brodu te Zagrebu. Ukoliko netko od članova HLK ima potrebu za vizirima, mogu kontaktirati predsjednike županijskih povjerenstava, a njihovi kontakti dostupni su ovdje.

vrh stranice