HLK od ministra zdravlja traži žurno usklađivanje prava specijalizanata i specijalista obiteljske medicine

28.07.2016.

Predsjednik HLK dr.sc. Trpimir Goluža u četvrtak 28. srpnja 2016. uputio je dopis ministru zdravlja Dariju Nakiću, podsjećajući još jednom da žurno izmijeni Pravilnik o specijalističkom usavršavanju obiteljskih liječnika na način na koji je izmijenjen Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine

"Poštovani gospodine ministre, obraćavam Vam se nastavno na naš jučerašnji sastanak, podsjećajući Vas na postignuto suglasje oko nužnosti izmjena i dopuna Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine iz obiteljske medicine na način da se i u njega, na odgovarajući način, uvrste obveze zdravstvenih ustanova da ponude specijalizantima i specijalistima sklapanje izmijenjenih ugovora o međusobnim pravima i obvezama - kako je to učinjeno Pravilinikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Skrećem pozornost na potrebu da usuglašene izmjene i dopune predmetnog Pravilnika čim prije stupe na snagu kako bi specijalizanti i specijalisti obiteljske medicine bili ujednačeni u svojim pravima s ostalim liječnicima na koje se primjenjuje Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Molim Vas na žurno postupanje u okviru  Vaših zakonskih nadležnosti", stoji u pismu predsjednika HLK dr. sc. Trpimira Goluže ministru zdravlja dr. Dariju Nakiću.

Nastojanjima novog vodstva HLK, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, koji je stupio na snagu 16. srpnja 2016., bitno je povoljniji za liječnike. Njime troškovi specijalizacije više ne obuhvaćaju bruto plaće doktora medicine. Time je značajno smanjen trošak provođenja specijalizacije, koji je liječnik dužan nadoknaditi ako po završetku specijalizacije napusti ustanovu koja ga je poslala na specijalističko usavršavanje. Izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik neće se primjenjivati samo na buduće ugovore o specijalističkom usavršavanju, već se odnosi i na sadašnje specijalizante i mlade specijaliste koji još nisu u potpunosti riješili svoj odnos s ustanovama koje su im omogućile specijalističko usavršavanje.

Dopis ministru pročitajte ovdje

vrh stranice