HLK oštro osuđuje prostačke izljeve mržnje spram liječnika i novinara

15.10.2020.

Hrvatska liječnička komora oštro osuđuje sinoćnje agresivne, prostačke napade na prof. Alemku Markotić i na novinarku N1 televizije Mateu Dominiković i TV ekipu, kao i verbalne napade na ministra zdravstva prof. Vilija Beroša i novinarsku ekipu RTL televizije. Markotić i Beroš i dvije novinarske ekipe bili su na javnom prostoru i pripremali se za javljanje uživo u emisiju, kada su ih nepoznati prolaznici počeli primitivno prostački vrijeđati i prijetiti.
Komora ovakve izljeve mržnje, vrijeđanja i prijetnji upućenih liječnicima i novinarima koji rade svoj posao smatra duboko zabrinjavajućim. Liječnici kojima je jedini cilj sačuvati zdravlje i živote građana, te novinari koji svakodnevno izvještavaju o epidemiji kako bi građani bili informirani, izloženi su verbalnom nasilju i salvama uvreda.

Situacija je teška za sve građane. Najteža je pak za liječnike, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje jer su najviše izloženi riziku zaraze novim koronavirusom. Liječnici se već sedam mjeseci bore s obuzdavanjem epidemije i jedino što očekuju od građana je da im odgovornim ponašanjem pomognu sačuvati zdravlje u najvećoj mogućoj mjeri.

U ovim teškim vremenima u kojima živimo ono što je potrebno hrvatskom društvu je solidarnost, tolerancija i suradnja. Štete od ove epidemije kao društvo možemo smanjiti samo uz povjerenje u znanost i struku, uvažavanje liječnika i podršku zdravstvenom sustavu da se što uspješnije nosi s epidemijom.
vrh stranice