HLK zagrebačkim studentima medicine donirala zaštitne vizire

14.10.2020.

Nakon riječkog, Hrvatska liječnička komora donirala je vizire i zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić uručio je danas dekanu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijanu Klarici donaciju zaštitnih vizira za studente ovoga fakulteta. Prof. Klarica je prigodom zahvale napomenuo da su studenti medicine kroz kliničku nastavu također uključeni u sustav zdravstva, stoga je u vremenima epidemije ova specifična donacija Komore od iznimne važnosti, ne samo za fakultet već i za zagrebačke bolnice u kojima se provodi klinička nastava.

Svjesna značaja praktične nastave u edukaciji budućih liječnika, ali i nužnosti osobne zaštitne opreme tijekom epidemije, Hrvatska liječnička komora je odlučila donirati zaštitne vizire studentima svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj. Stoga je s Tehničkom školom Ruđera Boškovića iz Vinkovaca na čijim se školskim 3D printerima još od početka epidemije izrađuju viziri, dogovorena izrada 4000 vizira te je zahvaljujući iznimnom angažmanu profesora i učenika ove vinkovačke škole, dio vizira već doniran Medicinskom fakultetu u Rijeci i danas Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Tom prigodom je u Dekanatu Medicinskog fakulteta u Zagrebu održan i sastanak kojemu su uz dekana prof.dr.sc. Marijana Klaricu nazočili i prodekan za diplomsku nastavu na integriranom studiju medicine prof. dr. sc. Sven Seiwerth, pomoćnica dekana za financije prof. dr. sc. Jasna Lovrić i glavni tajnik fakulteta Darko Bošnjak, dipl.iur. Uz predsjednika Komore dr.sc. Krešimira Luetića na sastanku je sudjelovao i prim. Boris Ujević, predsjednik Povjerenstva za privatnu praksu HLK-a.

Dekan Klarica je predstavnike Komore upoznao s teškim okolnostima u kojima je započela nova akademska godina jer je Medicinski fakultet u Zagrebu osim s epidemijom, suočen i s posljedicama potresa. Stoga je veliki izazov bila reorganizacija nastave te znanstvenog i stručnog rada, no ovaj najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj vrlo brzo se prilagodio novonastaloj situaciji.

Dr.sc. Krešimir Luetić je izjavio kako je svjestan da se uprava fakulteta suočava s do sada najvećim izazovima u povijesti fakulteta i da će Hrvatska liječnička komora nastojati pružiti čvrstu podršku te će osim pomoći u nabavci zaštitne opreme također sudjelovati i pružiti pomoć za sanaciju zgrada koje su u vlasništvu Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a koje su teško oštećene u ovogodišnjem velikom potresu. Jer, kako su se na kraju sastanka svi nazočni složili, svaki trud i sredstva uložena u obrazovanje vraćaju se višestruko.

vrh stranice