Novi, 193. broj Liječničkih novina

12.10.2020.

U svom uvodniku listopadskog izdanja Liječničkih novina „Diskriminira li kazneni zakon liječnike?“ predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić osvrće se na hrvatski Kazneni zakon u kojemu su liječnici i ostali zdravstveni radnici „zaslužili“ posebno, samo njihovo, „profesionalno“ kazneno djelo: nesavjesno liječenje. Koliko je studenata medicine i općenito liječnika upoznato s Glavom XIX. Kaznenog zakona RH koja klasificira kaznena djela protiv zdravlja ljudi, odnosno Člankom 181. koji za nesavjesno liječenje propisuje kazne zatvora u trajanju i do 12 godina(!)?

Glavna urednica prof. Lada Zibar pita jesmo li se kao društvo već promijenili ili samo privremeno prilagodili ovoj novoj „eri nereda“ koja silom prilika dovodi do deformiranja univerzalnih društvenih vrijednosti.

O novom koronavirusu, pandemiji i cjepivu razgovarali smo s prof. Stipanom Jonjićem, virusologom i imunologom svjetskoga glasa.

Tema broja bavi se gorućim problemom hrvatskog zdravstvenog sustava, odlaskom liječnika na rad u inozemstvo. Loši uvjeti rada, nemogućnost napredovanja i loši međuljudski odnosi glavni su uzroci odlaska liječnika, a neki od njih podijelili su svoje životne priče sa čitateljima Liječničkih novina.

Životne priče svojih kolega donosi i gost urednik dr. Berislav Bulat, predsjednik Županijskog povjerenstva HLK-a za Virovitičko-podravsku županiju koji čitateljima nastoji približiti kako je biti liječnik u ovoj županiji. 
Uz brojne novosti iz Komore i zdravstva, svakako je za istaknuti i jedan povijesni događaj, a to je prva virtualno održana sjednica Skupštine HLK-a, kojoj je posvećena naslovnica ovoga broja.

Sve navedeno, kao i brojne druge zanimljivosti pročitajte u listopadskom broju Liječničkih novina koje su dostupne ovdje.

vrh stranice