HLK podržala prosvjed liječnika primaraca na Markovu trgu

27.06.2018.

Nezadovoljni Prijedlogom zakona o zdravstvenoj zaštiti liječnici okupljeni u Koordinaciju hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) organizirali su u srijedu 27. lipnja prosvjed na Markovu trgu kojeg su podržali i Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga obiteljskih liječnika (HUBOL), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite i Hrvatski liječnički sindikat.

Hrvatska Vlada Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti usvojila je na sjednici nekoliko sati prije početka prosvjeda čijim odredbama liječnici i njihove strukovne udruge najviše zamjeravaju što je bitno drugačiji u odnosu na tekst koji su dogovorili u javnoj raspravi, odnosno nepovoljniji za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te da po pitanju statusa i problema bolničkih liječnika gotovo ne rješava ništa.

Po predloženim odredbama 25 posto liječnika i dalje će ostati raditi u domovima zdravlja, što KoHOM drži nedopustivim jer su ti kolege liječnici diskriminirani s obzirom da nemaju pravo na izbor, odnosno izabrati, žele li biti zaposlenici doma zdravlja ili koncesionari.

"Ako se ovakav zakon donese za pet godina nećemo imati primarnu zdravstvenu zaštitu jer će ovi koji sad rade otići u mirovinu, a neće ih imati tko naslijediti", upozorila je na prosvjedu predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo, podsjećajući da liječnici, zaposlenici domova zdravlja neće moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Zbog takve neravnopravnosti najavili su i mogućnost ustavne tužbe. Krolo je naglasila da je izigrano obećanje koje su dobili od ministra zdravstva Kujundžića, da će sadašnje privatne ordinacije liječnici nakon umirovljenja moći prenijeti na mlade kolege koje bi u dvije tri godine obučavali i upoznavali s pacijentima te uputili na specijalizaciju obiteljske medicine.

Upravo zato smo šokirani zaokretom koji se očito dogodio pod političkim pritiscima zbog kojih smo mi liječnici primarne zdravstvene zaštite ponovo veliki gubitnici, rekla je Krolo poručivši da su liječnici sada „izašli iz ordinacija da ne bi morali izaći iz zemlje“.

Nakon prosvjeda čelnice KoHOM-a u Vladi je primio ministar Kujundžić koji, kako su kazale, nije odstupio od svojih stavova.

Ministar je pak novinarima izjavio da se tijekom saborske rasprave može nešto mijenjati ako se argumentira, ali i dodao kako misli da je predloženi tekst na tragu nečega što je u ovom trenutku najprimjerenije. Nama treba - javno i privatno, jedno i drugo i zdrava kompeticija, odgovorio je ministar upitan je li "lopticu vezano za tekst novog zakona prebacio na saborske zastupnike".

Liječnicima se na prosvjedu pridružila i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić. Također je u zgradi Hrvatskog sabora organizirala radni sastanak u Odboru na koji je od svih članova zastupnika, došla samo zastupnica iz redova SDP-a.

Dr. sc. Luetić: Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti nije riješio probleme na koje je struka upozorila

Na tom je sastanku prvi dopredsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić koji je čitavo vrijeme bio i na prosvjedu, izrazio punu podršku kolegama iz primarne zdravstvene zaštite. Podsjećajući kako se bliži petogodišnjica ulaska Hrvatske u EU, ustvrdio je da nam je u tom vremenu 600 liječnika otišlo iz Hrvatske, a da ih je 1500 u Komori zatražilo potrebne dokumente za odlazak. Iznio je i alarmantan podatak da je dob liječnika koji se interesiraju i traže te dokumente sve niža i da je sada ispod 30 godina.

Također je naveo i podatak kako je starost liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u prosjeku 55 godina, te upitao - tko će zamijeniti te liječnike za desetak godina kada budu spremni za mirovinu. Njih bi trebali naslijediti upravo ovi mladi kolege koji sada napuštaju zemlju ili to kane, rekao je Luetić ocijenivši da je predloženi zakon bio prilika za rješavanje problema na koje je ukazala struka. Među njima je i oko tri milijuna prekovremenih sati koje tijekom godine odrade bolnički liječnici zato što ih je malo. Moglo se bar putem ovog lex specialisa ozakoniti taj njihov prekovremeni rad, no i to je propušteno. Isto tako ništa se nije učinilo ni po pitanju reguliranja ugovora o specijalizacijama već se nažalost predlaže ozakoniti penalizacija onih liječnika koji tijekom trajanja specijalizacije napuste ustanovu s kojom su sklopili ugovor. Po tome smo jedinstvena zemlja u Europi, ustvrdio je Luetić. Na prosvjedu je bio i predsjednik Komorina Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Dragan Soldo dr. med.

U ime HUBOL-a podršku kolegama izrazila je i doc. dr. sc Jadranka Pavičić Šarić, ujedno i predsjednica Komorina Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor istaknuvši da su svi zahtjevi kolega iz primarne zdravstvene zaštite apsolutno opravdani zbog očuvanja zdravstvenoga sustava i u interesu pacijenata.

Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo još je jednom ustvrdila kako liječnici ne prosvjediju zbog materijalnih prava i svojih plaća već za bolje uvjete rada i bolju zdravstvenu zaštitu za sve hrvatske građane. Posebno su nas na akciju potaknuli mladi kolege kojima želimo biti podrša i koji će nas naslijediti i održati zdravstveni sustav. Mi nismo protiv domova zdravlja, već smo zato da liječnici koji rade u njima imaju pravo izbora, još je jednom ponovila Krolo.

vrh stranice