Na simpoziju “Mediji i zdravlje” u Grožnjanu različiti stavovi o zdravstvu

Na simpoziju “Mediji i zdravlje” koji se tradicionalno održava u istarskom Grožnjanu, svoje stavove o stanju u zdravstvenom sustavu, problemima liječnika, njihovom statusu, prekovremenom radu, stažu, specijalizacijama te o Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, prvog dana, u petak, 29. lipnja govorili su ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čajić.

I bez rasprave koja je uslijedila poslije tih uvodnih izlaganja bilo je jasno da su stavovi uvodničara o stanju u zdravstvu i statusu liječnika bitno različiti.

Ministar Kujundžić istaknuo je da Hrvatska s obzirom na izdvajanje od 750 eura za zdravstvo po stanovniku ima vrlo kvalitetno zdravstvo koje je stavlja u sam svjetski vrh. Najavio je niz akcija vezano za spajanje bolnica, njihovo opremanje, daljnje smanjenje liste čekanja. O Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti rekao je da Hrvatska treba javno i privatno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Nitko, ustvrdio je, a ponajmanje župani na njega nisu izvršili pritisak te da je zbog toga odustao od prvotnog prijedloga da liječnici zaposleni u domovima zdravlja također mogu ići u koncesiju. Ocijenio je da o katastrofalnom stanju u zdravstvu govore oni koji nastupaju u interesu svoje grupacije ili osobnom. Također je demantirao one koji kažu da trenutno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti fali 40 posto liječnika. U mreži obiteljske medicine treba nam 2450 liječnika, a sada ih radi 2350. Prema tome fali ih sto, ustvrdio je. Otvorio je mogućnost da će u saborskoj raspravi biti prihvaćen svaki argumentirani prijedlog koji će poboljšati zakonski tekst.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čajić, govorila je o Zakonu o reprezentativnosti koji je nužan za konačno pregovaranje liječnika o Kolektivnom ugovoru. Ministar je rekao da ima čvrsta obećanja da će to biti riješeno kroz mjesec dana. Čulinović Čajić ukazala je i na podatak HLK-a o tri milijuna prekovremenih sati koje liječnici godišnje odrade, a koji im uopće nisu, ili su im plaćeni pogrešno. Naime, podsjetila je, specijalistima prekovremeni sati vrijede više ujutro nego popodne te na dežurstvima. To je apsurd zbog kojeg su liječnici podigli i tužbe, dobili i pravomoćne presude. Ministar joj je odgovorio da će se novim zakonom riješiti i to pitanje, kao uostalom i da će se povećati plaće liječnika u domovima zdravlja koji sada rade za 7.500 kuna.

Predsjednica Čulinović Čajić nužnim smatra i donošenje zakona o plaći liječnika, odnosno da se utvrdi osnovna plaća, ispravno plaćanje prekovremenog rada te kroz porezne olakšice poticanje mladih liječnika da odlaze raditi u nerazvijenije krajeve.

vrh stranice