HLK: Pojedini ravnatelji bolnica pogrešnim obračunom plaća ruše autoritet ministra zdravstva

18.04.2020.

Hrvatska liječnička komora smatra krajnje nedopustivim i duboko zabrinjavajućim postupke pojedinih ravnatelja zdravstvenih ustanova koji smanjuju plaće liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, pri tome kršeći jasnu uputu Ministarstva zdravstva od 2. travnja ove godine. „Postupci ravnatelja koji proizvoljno i pogrešno tumače ovu uputu Ministarstva zdravstva i tako smanjuju plaće liječnika u vrijeme borbe s epidemijom, ne samo da su neshvatljivi i nedopustivi, nego ti ravnatelji izravno narušavaju autoritet ministra zdravstva Vilija Beroša“, naglašava dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.

U trenutku kada je više od 200 zdravstvenih djelatnika zaraženo, a gotovo 700 u samoizolaciji, kada su zdravstveni djelatnici mobilizirani odlukom Ministarstva zdravstva, za HLK-a nema nikakve dileme da je svim zdravstvenim djelatnicima nužno plaću obračunavati na najpovoljniji način za radnika.

Nevjerojatno je da u ovoj situaciji u kojoj su zdravstveni radnici na prvoj crti obrane društva od epidemije Covida 19, pojedinci traže pravne izlike kako bi financijski zakinuli zdravstvene radnike i smanjili im plaću.

Uputa Ministarstva zdravstva od 2. travnja ove godine, koja pojašnjava obračun plaće zdravstvenim radnicima i evidenciju prekovremenog rada za vrijeme epidemije bolesti COVID-19, je sasvim jasna i nedvosmislena. Ovu uputu ravnatelji trebaju jedinstveno provoditi u svim zdravstvenim ustanovama. HLK poziva ravnatelje zdravstvenih ustanova gdje su isplaćene pogrešno obračunate plaće da odmah, uz sljedeću plaću za travanj žurno isprave sve takve greške.

vrh stranice