HLK: Smanjivanje plaće liječnicima koji liječe oboljele od COVID-19 duboko je uvredljivo

05.12.2020.

Hrvatska liječnička komora ima saznanja da je dio liječnika koji rade s oboljelima od COVID -19 ovih dana dobio manje plaće. Naime, plaće za studeni za veći broj liječnika raspoređenih na rad u COVID bolnice ili odjele nerijetko su obračunate značajno manje no njihova prosječna mjesečna primanja. Negdje to smanjenje ide i do 20 %. Hrvatska liječnička komora, kao krovna strukovna i staleška organizacija, traži da se svim liječnicima koji rade s oboljelima od COVID-19, a kojima je obračunata ili isplaćena umanjena plaća za studeni, žurno isplati razlika do njihove prethodne tromjesečne prosječne plaće te da im se uz to isplati i više puta najavljen COVID dodatak.

Birokratsko pojašnjenje kako se radi o manjem broju sati HLK ne može prihvatiti kao pravedno jer je dobro poznato da se u osobnoj zaštitnoj opremi, koja je obvezna u liječenju oboljelih od COVID-19, ne može raditi uobičajenu radnu satnicu kakvu hrvatski liječnici inače dnevno i mjesečno ostvaruju.

Liječnici, koji su se mahom dragovoljno odazvali pozivu na rad s najteže oboljelima od COVID-19, umjesto nagrade kakvu su dobili njihove kolege diljem Europske unije, bivaju de facto kažnjeni značajnim umanjenjem plaće. Tako se liječnicima koji danonoćno, uz ostale zdravstvene djelatnike, izgaraju na prvoj crti borbe protiv korone šalje poruka da administracija ne cijeni njihov nemjerljiv doprinos zdravlju nacije u ovom izrazito teškom trenutku. Ovakva je praksa duboko uvredljiva za liječnike.

Hrvatska liječnička komora, kao krovna strukovna i staleška organizacija, traži da se svim liječnicima koji rade s oboljelima od COVID-19, a kojima je obračunata ili isplaćena umanjena plaća za studeni, žurno isplati razlika do njihove prethodne tromjesečne prosječne plaće te da im se uz to isplati i više puta najavljen COVID dodatak.

Liječnici, koji su i u ovoj krizi pokazali da su spremni riskirati vlastito zdravlje za dobrobit pacijenata, nisu zaslužili ovakav odnos.

vrh stranice