Liječničke novine br. 195

18.12.2020.

U Hrvatskoj postoje paralelni svjetovi. Nekoliko njih. Zaključuje to u svom uvodniku dr.sc. Krešimir Luetić. Jedan svijet je svijet premorenog i prenapregnutog zdravstvenog sustava u kojemu se vodi nesmiljena bitka za zdravlje i život. U njemu vlada epidemija. Drugi svijet je svijet festivala slobode u kojemu život teče uobičajeno. U njemu nema epidemije. Postoji i svijet vijesti, dnevnika, posebnih emisija protkan reflektorima, kamerama i PR savjetnicima. U njemu je epidemija pod kontrolom. 

Ne možemo više nego možemo! A više ne možemo. Poručuje to u ovom broju Liječničkih novina glavna urednica prof. Lada Zibar parafrazirajući Justinijanov zapis: Ultra posse nemo obligatur. Svjesna je kako se u ovoj epidemiji od liječnika očekuje iznadljudska moć, štoviše i iznadvirusna. No, ni od koga se ne može tražiti iznad njegovih kapaciteta.

Nova predsjednica KoHOM-a dr. Nataša Ban Toskić u razgovoru za Liječničke novine iznosi svoja razmišljanja, viđenje trenutačne situacije i eventualna rješenja u obiteljskoj medicini.

Za ovaj broj Liječničkih novina pročelnici/voditelji objedinjenih hitnih bolničkih prijema (OHBP) predstavili su njihovu organizaciju i funkcioniranje u hrvatskim bolnicama te se slažu da je nužna sustavna reorganizacija tog središnjeg bolničkog mjesta za zbrinjavanje hitnih bolesnika.

Gost urednik prim.mr. Srećko Ljubičić predstavio je dubrovačku bolnicu te porazgovarao s njezinim ravnateljem i dvoje specijalizanata koji upravo u ovoj bolnici vide svoju perspektivu.

I u ovom broju Liječničkih novina pročitajte brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva, medicinske literature, kao i stručne članke o COVID-19.

Liječničke novine br. 195 dostupne su ovdje.


vrh stranice