HLK vizirima protiv epidemije

20.05.2020.

Suradnjom Hrvatske liječničke komore i Tehničke škole Ruđera Boškovića iz Vinkovaca, zaštitni viziri izrađeni 3D printerima donirani su putem županijskih povjerenstava HLK liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima koji se svakodnevno diljem Hrvatske na prvoj crti bore protiv epidemije koronavirusa te su na svojim radnim mjestima najviše izloženi mogućnosti zaraze.

Od izbijanja epidemije Hrvatska liječnička komora je u više navrata javno upozoravala kako je nužno osigurati prikladne količine osobne zaštitne opreme za liječnike i ostale zdravstvene djelatnike. Stoga je u tu svrhu Komora pokrenula akciju, na koju se odazvala Tehnička škola Ruđera Boškovića iz Vinkovaca, stavivši 3D printere iz školskog laboratorija na raspolaganje za izradu zaštitnih vizira, a Komora je donirala novčana sredstva kojima je nabavljen materijal za njihovu izradu. I tako je početkom travnja ova škola, čije su učionice zbog epidemije ostale bez svojih učenika, postala prava mala tvornica vizira.

Naime, ravnatelj škole g. Mate Vukušić i njegovi kolege inženjeri Danijel Pobi i Zvonimir Međugorac od početka ove akcije kontinuirano 24 sata izrađuju vizire na 3D printerima u laboratoriju škole. Njih trojica naizmjence dežuraju u smjenama kako bi se izradilo što više zaštitnih vizira. U jednome danu na sedamnaest 3D printera izrade 160 komada ove zaštitne opreme te ih dostavljaju u županijska povjerenstva HLK koja ih potom doniraju liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima u bolnicama i ordinacijama diljem Hrvatske.

Ova inovativna suradnja privukla je pozornost medija te se i šira javnost upoznala s akcijom izrade 3D printanih vizira za zdravstvene djelatnike. Također, veliko priznanje Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca stiglo je i od ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja je čestitala ravnatelju škole g. Mati Vukušiću na razvoju inovativnih školskih projekata koji su pokrenuti u humanitarne svrhe. A da su u tome uspjeli, te da ovi viziri pomažu liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima njihovu svakodnevnu borbu protiv epidemije učiniti sigurnijom, svjedoče i fotografije poslane iz svih krajeva Hrvatske.

3D viziri su bili i tema emisije "Tu oko nas" Vinkovačke TV u kojoj su gostovali dr.sc. Krešimir Luetić i g. Mate Vukušić, a možete ju pogledati ovdje.

vrh stranice