Novi, 189. broj Liječničkih novina

25.05.2020.

Tema svibanjskog broja Liječničkih novina je potres u Zagrebu i kako su se uz epidemiju koronavirusa, zagrebačke zdravstvene ustanove u rano jutro 22. ožujka 2020. suočile s još jednom katastrofom zbog koje su pretrpjele velike materijalne štete i koja je ugrozila njihovo funkcioniranje. Ovaj broj Liječničkih novina donosi i razgovor s prof.dr.sc. Jasminom Vraneš, specijalisticom kliničke mikrobiologije koja pojašnjava zašto je ova specijalizacija sve popularnija među mladim liječnicima te zašto mikrobiolozima nije bilo zahtjevno uvesti testiranje na novi koronavirus.

U svom uvodniku „Je li kriza ujedno i prilika?“ predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić navodi nekoliko promjena i prilagodbi koje je hrvatski zdravstveni sustav uveo zbog epidemije, a koje su se pokazale kao unaprjeđenje te se nada da će se one i nakon krize zadržati kao trajne. O dvojbi „Sloboda i/ili zdravlje“ glavna urednica Liječničkih novina prof.prim. Lada Zibar zaključuje kako je lako biti general poslije bitke, i nakon uspješne bitke s koronavirusom imputirati donosiocima odluka diktaturu i nezakonitost epidemioloških odluka, te poručuje da se sustav popravlja za „mirnih“ vremena.
Da je ovaj virus pokretač promjena, slaže se i prim. Marina Payerl-Pal iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kao i brojni drugi liječnici koji opisuju svoja iskustva tijekom epidemije novog koronavirusa.

U ovom broju Liječničkih novina donosimo i članak Hrvatskog društva za laboratorijsku medicinu HLZ-a u kojemu upozoravaju na potrebu žurnog povlačenja i izmjena Zakona o medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, budući da isključuje i diskriminira liječnike u primjeni stečenih kompetencija u laboratorijskoj dijagnostici i odgovornostima zdravstvene skrbi.

Ove i druge zanimljive članke možete pročitati u 189. broju Liječničkih novina ovdje.

vrh stranice