HLS: Očekujemo masovne tužbe liječnika nakon što nas je Vlada opet odbila

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić izjavila u petak 9. veljače da u Sindikatu očekuju da će liječnici masovno početi podizati sudske tužbe nakon što je ministar zdravstva Milan Kujundžić odbio njihove zahtjeve da se liječnicima isplati razlika plaće zbog pogrešno obračunatih prekovremenih sati. Takva je odluka još jedan udarac liječnicima nakon što ih je i ova hrvatska Vlada izbacila iz pregovaranja o Kolektivnom ugovoru koji je ovih dana ministar Kujundžić parafirao s neliječničkim sindikatima koji zastupaju ostale djelatnosti u zdravstvu i Sindikatom medicinskih sestara.

U svjetlu najnovije odbijenice Vlade i ministra Kujundžića, za gotovo dvije milijarde kuna koje potražuju od države, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatska liječnička komora pružit će liječnicima kompletnu pravnu pomoć u sudskim procesima koje će voditi vezano uz neadekvatno plaćene prekovremene sate, izjavila je Čulinović Čaić nakon sjednice Glavnog odbora HLS-a.

Do sada su liječnici po tom pitanju podigli petstotinjak tužbi od kojih je 19 pravomoćno dosuđeno u njihovu korist, a četiri su odbijene. Problem s obračunom isplate prekovremenih sati i dodataka na plaću liječnika datira od 1. prosinca 2013. godine, odnosno otkad je na snazi zadnji Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja koji je potpisan bez predstavnika liječničkog sindikata koji iz kolektivnog pregovaranja izbačen po Zakonu o reprezentativnosti usvojenim 2014. Vještačenja su pokazala da na prekovremene sate liječnicima nisu obračunavani dodaci na uvjete rada, na liječničku odgovornost i na znanstvene titule', kaže predsjednica sindikata.S ministrom Kujundžićem sastali su se tri puta u protekla tri mjeseca i pokušali se dogovoriti da se taj dug vrati na rate, budući da se radi o iznosu između 1,5 milijardi i 2 milijarde kuna.

Ako liječnici odbiju rad dulji od 48 sati tjedno zdravstveni sustav će doživjeti kolaps

'Pokušali smo se dogovoriti s Ministarstvom da nam vrate te novce makar u ratama, no dogovor nije postignut', navela je Čulinović Čaić ocijenivši da bi podizanje velikog broja tužbi Ministarstvo, cijeli sustav zdravstva, državu i građane moglo dovesti u opasnu situaciju.

'Ako liječnici, koji su svjesni da im se prekovremeni rad ne plaća, odbiju raditi više nego što moraju, odnosno povuku suglasnost za rad dulji od 48 sati tjedno, zdravstveni sustav bit će u kolapsu', ocijenila je Čulinović Čaić.

U izjavi za medije ministar Kujundžić kaže da je riječ o problemima koji traju nekoliko godina, a vezani su uz interpretaciju granskoga kolektivnog ugovora iz 2013. godine, 'gdje postoji mogućnost da su prekovremeni sati određenim djelatnicima u zdravstvu krivo obračunati'. 'Mi poštujemo to promišljanje, no s druge strane analize napravljene u drugim ministarstvima govore da je to obračunato korektno prema tada potpisanom ugovoru. U ovom trenutku ne znam decidirano odgovor da li ljudi imaju pravo da im se to dodatno plati ili ne', izjavio je.

U Sindikatu kažu da imaju nalaz nezavisne financijske stručnjakinje koja je gledala plaće iz različitih bolnica u Hrvatskoj i analizirala kako su preračunate po Centralnom obračunu plaća (COP), a kako bi trebalo biti. Zaključak je da nije adekvatno obračunato i to smo predstavili ministru", rekla je Čulinović Čaić.

Po procjeni neovisne financijske stručnjakinje ukupni dug liječnicima kreće se od 1,2 milijarde do dvije milijarde kuna, odnosno između 100 i 800 kuna bruto mjesečno po liječniku, ovisno o tome koliko je prekovremenih sati odradio.

Po podacima Hrvatske liječničke komore u državnom sustavu radi približno 11.500 liječnika, od toga njih 70 posto radi prekovremeno jer ih nedostaje 30 posto ili oko 2500. Godišnje odrade 2,5 i tri milijuna prekovremenih sati.

Uočavajući problem neplaćanja prekovremenih sati, a u namjeri da pomogne svojim članovima Komora je od početka ove godine osigurala policu osiguranja pravne zaštite koja im nudi sveobuhvatnu pravnu zaštitu u mnogim vrstama pravnih sporova, te pokriva sve troškove sudskih i izvansudskih postupaka.

vrh stranice