Javnozdravstvena akcija „Budimo zajedno - Utrka za fajterice“

08.03.2018.

Povodom 10 godina rada Udruge i Dana Narcisa, Udruga SVE za NJU je na današnjoj konferenciji za novinare najavila novu kampanju „Budimo zajedno - Utrka za fajterice“ . Kampanja će se održati u subotu 24. ožujka 2018. od 10 – 14 sati u Parku Zrinjevac. Na događanju će, tradicionalno, na edukativnim štandovima HZJZ i SVE za NJU građanima biti dostupne informacije i edukativni letci o prevenciji i Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

Nakon Utrke za fajterice organizatori su pripremili posebno događanje „Dream team štafetu“ u kojoj sudjeluju u ime svih oboljelih Ana Pavlović, Iva Grgić Ozimec i Ljiljana Pranjić. Program će voditi Bruno Šimleša i Frano Riđan.

Ispred suorganizatora – Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Šupe Parun, nacionalni koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke je izjavila: „Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2014. godini zabilježene su 2644 novooboljele žene  (stopa 119,2/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrle je u 2016. godini 990 žena (stopa 45,8/100.000). Cilj Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke je smanjiti mortalitet od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku  te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. U prva tri ciklusa otkriveno je 3500 novih karcinoma dojke. Danas nakon uvođenja programa probira udio novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi 50-69 godina je 60-70%, a prije uvođenja programa probira taj udio je bio niskih 40%. Obzirom na činjenicu da nakon uvođenja programa probira otkrivamo sve više karcinoma dojke u početnom stadiju, za očekivati je da ćemo uskoro bilježiti i pad smrtnosti od ove opake bolesti. „


Doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić ispred Hrvatskog društva za internističku onkologiju, naglasila je: „Izuzetno nam je drago da je i udruga SVE za NJU prepoznala važnost multidisciplinarnog tima kao najboljeg okruženja u kojem bi se trebalo odvijati donošenje odluka te liječenje bolesnica s rakom dojke. Stoga smo odlučili sudjelovanjem naših članova podržati javnozdravstvenu akciju koja će na simboličan i jednostavan način široj javnosti približiti ideju multidisciplinarnosti, te promovirati zajedništvo kojem je cilj uspješno liječenje i praćenje. Multidisciplinarnost je okruženje u kojem su u središte stavljeni bolesnik i njegove potrebe, kako tijekom liječenja, tako i tijekom praćenja po završetku specifičnog onkološkog liječenja. Povjerenje i komunikacija su temelj dobre suradnje, kako članova multidisciplinarnog tima međusobno, tako i bolesnika sa svakim od njih ponaosob.”

Svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti preko izazova „Trčim za fajterice“ na platformi www.cinipravustvar.hr

Detaljne informacije mogu se naći na mrežnim stranicama Udruge www.svezanju.hr i FB.


vrh stranice