HOĆU RADITI ZAKONITO!

27.12.2019.

Poštovane kolegice i kolege!  Zar nam nije dosta da nam je oduzeto pravo da sami pregovaramo o našim radnim pravima?  Zar nam nije dosta da nas svaki mjesec zakidaju za obračun prekovremenih sati? Zar nam nije dosta neuređenog sustava u kojem je naš rad dulji od 48 sati tjedno tj. prekovremeni rad više od 180 sati godišnje, nezakonit? Zar nam nije dosta da su u ovom neuređenom sustavu naši kolege prekršajno osuđeni zbog prekovremene satnice iznad zakonski dozvoljenih 180 sati godišnje? Dosta nam je.

Dosta nam je europskog presedana da o plaćama i radnom vremenu nas liječnika, koji smo nositelji zdravstvenog sustava, pregovaraju i odlučuju druge struke koje ne dijele našu profesionalnu odgovornost niti naobrazbu. 

 

Dosta nam je da za pravomoćne sudske presude o pogrešnom obračunu prekovremenih sati svi znaju, od ministara do predsjednika Vlade, a nitko ništa ne poduzima. Dosta nam je da se nas liječnike i dalje financijski zakida na tim satima. 


Dosta nam je da Ministarstvo šalje inspekcije rada jer radimo više od 48 sati tjedno što je protuzakonito. Dosta nam je da nas se zbog našeg požrtvovnog prekovremenog rada još i prekršajno kažnjava.

Nama, na čijim leđima počiva održivost cijelog zdravstvenog sustava, je dosta. Dosta je nezakonitosti, dosta je obezvrjeđivanja našeg rada.


Hoćemo raditi zakonito.

 

Tražimo da sami odlučujemo o svom radu, radnoj satnici i o svojoj plaći, tražimo ispravan obračun prekovremenih sati. Tražimo Zakon o plaćama i radnom vremenu liječnika ili Strukovni kolektivni ugovor.


Stoga, kako bismo uvjerili Vladu da nas konačno „čuje“, preporučamo vam da uskladite svoj rad sa zakonom te da opozovete ili uskratite svoj pristanak na rad prosječno dulji od 48 sati tjedno (u četiri mjeseca u nizu) odnosno suglasnost na više od 180 prekovremenih sati godišnje!

 

Izjavu o opozivu/uskrati pristanka na rad prosječno dulji od 48 sati tjedno preuzmite ovdje.

Popunjene i potpisane izjave moguće je poslati i poštom na adresu Hrvatske liječničke komore, Ulica Grge Tuškana 37, Zagreb. Sve pristigle potpisane izjave Komora će odgovorno proslijediti u središnjicu Hrvatskog liječničkog sindikata.

 

Vaš opoziv/uskrata će biti urudžbirani kod poslodavca tek na kraju akcije „Hoću raditi zakonito“, sa svim skupljenim opozivima/uskratama u vašoj ustanovi. O datumu predaje opoziva/uskrata poslodavcu bit ćete obaviješteni 7 dana ranije. Ako se iz bilo kojeg razloga predomislite, svoj opoziv/uskratu možete na vrijeme povući.


Kolegice i kolege, udružimo se i pokažimo solidarnost, zajedništvo i snagu! 

Učinimo ovaj presudni korak za konačno primjereno reguliranje zakonitosti našeg rada, našeg položaja u zdravstvenom sustavu i društvenog statusa! 

 

Više informacija o pravnoj osnovi kojom je regulirano radno vrijeme liječnika u RH donosimo ovdje.
vrh stranice