Humanitarna javnozdravstvena akcija „STOP Glaukomu“!

11.03.2019.

U sklopu Svjetskog tjedna glaukoma Poliklinika Knezović održala je u subotu 10. ožujka humanitarnu javnozdravstvenu akciju „STOP Glaukomu“ u kojoj su liječnici, oftamolozi informirali građane o uzrocima, simptomima, ranom otkrivanju te liječenju glaukoma.

Akcija je održana na zagrebačkom „Cvjetnom trgu“ gdje su liječnici Poliklinike Knezović zainteresiranim građanima besplatno mjerili očni tlak te ih informirali o eventualnom riziku te bolesti.

Glaukom je „tihi ubojica vida“, predstavlja drugi uzrok sljepoće u svijetu te smatramo kako je bitno građane informirati o važnosti prevencije te bolesti, rekao je dr. sc. Igor Knezović.

Da bi se bolest na vrijeme otkrila potrebno je obaviti liječnički pregled u kojem se osim očnog tlaka pregledava prednji i stražnji očni segment, vidno polje i drugo… Tek takvim sustavnim pristupom možemo na vrijeme prepoznati bolest i kvalitetno je liječiti kako ne bi uzela maha. Cijeli sustav, naglašava dr. Knezović treba biti usmjeren u pomaganju čovjeku i primarni je interes da se bolest spriječi. Hoće li pacijent taj pregled obaviti u privatnim stručnim ustanovama, registriranim pri Ministarstvu zdravstva u kojima rade liječnici specijalisti ili u javnozdravstvenoj ustanovi sasvim je svejedno. Ako se na oftamološki pregled čeka godinu dana osobno smatram da to ne ide u prilog ni pacijentima, ni kolegama oftamolozima i na koncu državi jer je sam trošak liječenja puno skuplji od, na vrijeme učinjenog pregleda i prevencije, zaključio je dr. sc. Knezović.

vrh stranice