In servitio medicinae croaticae

26.04.2024.

Hrvatska liječnička komora od ove godine po prvi put organizira svečanost dodjele počasnih plaketa-srebrnjaka liječnicama i liječnicima, članovima Hrvatske liječničke komore, koji su umirovljeni tijekom prethodne godine te obiteljima preminulih liječnica i liječnika, članova Hrvatske liječničke komore, koji su bili radno aktivni ili umirovljeni tijekom prethodne godine. Nadamo se da će dodjela počasnih plaketa-srebrnjaka postati tradicionalni događaj u narednim godinama koji će pridonijeti jačanju zajedništva među liječnicima.

Ovom gestom Hrvatska liječnička komora želi zahvaliti svim liječnicama i liječnicima na članstvu te na svemu onome što su činili za svoje pacijente i svoje kolege na svome medicinskom putu. Svi naši članovi svojim su predanim angažmanom tijekom cijeloga radnoga vijeka doprinijeli liječništvu, i svojim entuzijazmom, empatijom i humanošću radili najteži i najodgovorniji, ali ujedno i najljepši posao na svijetu – liječili ljude.

Za ovu prigodu osmišljen je srebrnjak koji na aversu ima logo Hrvatske liječničke komore s prigodnom tipografijom, a na reversu medicinski križ u obliku hrvatske šahovnice omeđen kružnim tropletom uz tekst U službi hrvatskog liječništva na latinskom jeziku.

U petak, 5. travnja 2024. u Zagrebu je održana prva svečanost dodjele počasnih plaketa - srebrnjaka. Nakon pozdravnih govora predsjednika Hrvatske liječničke komore doc. dr. sc. Krešimira Luetića i dr. sc. Luke Vučemila, inicijatora ove ideje, svakoj liječnici i liječniku te članu obitelji preminulih liječnica i liječnika doc. Luetić je dodijelio počasnu plaketu-srebrnjak.

Svečanost dodjele održana je također i u Splitu (12.4.2024.), Rijeci (18.4.2024.) te Osijeku (26.4.2024.).

Svi oni koji su bili spriječeni nazočiti dodjeli, svoju počasnu plaketu-srebrnjak mogu preuzeti tijekom svibnja u Središnjem uredu HLK-a u Zagrebu. Nakon toga, nepreuzeti srebrnjaci bit će distribuirani u županijska povjerenstva HLK-a gdje će se moći preuzeti kod predsjednika županijskih povjerenstava.


vrh stranice