Liječničke novine br. 228

15.04.2024.

Hrvatska liječnička komora odlučila je pokrenuti posebnu svečanost, darivanje prigodnih plaketa – srebrnjaka liječnicima koji su protekle godine otišli u mirovinu. Namjera je da takva svečanost postane tradicionalna i da na taj način Komora svake godine zahvali narednom naraštaju liječnika na njihovoj javnoj službi i dugogodišnjem članstvu u Komori. Ovoj prvoj generaciji nagrađenih umirovljenih liječnika posvećen je uvodnik predsjednika HLK-a doc. Krešimira LuetićaBaby boom generacija hrvatskih liječnika.“

Uvodnik glavne urednice Liječničkih novina prof. Lade Zibar „Dragulji“ skreće pozornost na vrijednost naših studenata medicine. Prepuni entuzijazma, organizacijski uspješni, prezentacijski vješti i socijalno nenadmašni, kako ističe prof. Zibar, trebamo ih čuvati i sačuvati za sadašnjost i budućnost u hrvatskim granicama. A to zahtijeva ulaganja i trud.

Tema broja istražuje kako mladi liječnici na specijalizaciji usklađuju zahtjevan posao, intenzivnu edukaciju i privatni život. Preopterećenost i ogromna očekivanja od okoline mlade liječnike često izlaže sindromu sagorijevanja. O tome kako uskladiti sve poslovne i stručne zahtjeve koji se stavljaju pred specijalizante s potrebom imanja i organiziranja privatnog života i koliko im je to cijelo razdoblje specijalizacije izazovno razgovarali smo s nekoliko mladih liječnika. U rubrici Mladi liječnici donosimo iskustva specijalista i specijalizanata hitne medicine s osvrtom na izvanbolničku hitnu medicinu. O nužnosti donošenja novog, centraliziranog modela financiranja specijalizacija kao i nužnosti dodjeljivanja vođenja procesa specijalističkog usavršavanja kao novu javnu ovlast Hrvatskoj liječničkoj komori, u otvorenom pismu ministru zdravstva piše dr. Samija Ropar.

Pročitajte intervju s Rinom Musić, mr.pharm., predsjednicom Upravnog vijeća Inovativne farmaceutske inicijative (iF!). Za Liječničke novine govori o važnosti istraživačke farmaceutske industrije i njezinoj ulozi u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja ljudi, o partnerskom odnosu s Hrvatskom liječničkom komorom i zajedničkom projektu kreiranja platforme HeMED te s kakvim se izazovima danas susreću žene zaposlene u farmaceutskoj industriji.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature pročitajte članak kolumnistice Liječničkih novina prof. Livije Puljak koja je s kolegom Damirom Sapunarom posjetila Ukrajinu kako bi potakli ukrajinske liječnike na dokumentiranje posljedica rata u znanstvenim člancima.

Putopis Ede Toplaka ovoga puta vodi nas na puno bližu destinaciju, u Makedoniju.

Liječničke novine br. 228 prelistajte ovdje.


vrh stranice