Izjednačeni koeficijenti svih specijalista te povećani koeficijenti za mlade liječnike i liječnike bez specijalizacije

28.04.2023.

Vlada Republike Hrvatske je na jučerašnjoj sjednici donijela Izmjene i dopune Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama. Ovom odlukom Vlada je ispunila prvi od četiri zahtjeva krovnih liječničkih organizacija, a koji se odnosio na izjednačavanje koeficijenata svih specijalista i užih specijalista u javnom zdravstvenom sustavu, kao i povećanje koeficijenata za specijalizante i liječnike bez specijalizacije.

Koeficijent specijalista i užih specijalista, neovisno o mjestu rada u javnoj službi, sada iznosi 2,367. Svim specijalizantima su povećani koeficijenti na 1,880, a isti koeficijent sada imaju i liječnici bez specijalizacije.

Donošenje izmjena Uredbe tek je prvi korak u ostvarivanju zahtjeva liječničkih udruga prema Vladi RH usmjerenih na poboljšanje statusa liječnika, kao i očuvanje javnog zdravstvenog sustava.

Sljedeći test vjerodostojnosti za Vladu bit će slanje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika u prvo čitanje u Sabor. Naime, na travanjskom sastanku s premijerom Plenkovićem liječnici su dogovorili da će se ovaj Zakon pripremati istovremeno sa Zakonom o plaćama u javnim i državnim službama te se shodno tome očekuje i istovremeno slanje oba Zakona, prije ljetne stanke, u saborsku proceduru.

Donošenje ovog Zakona podržava 98 % liječnika, kao što je pokazala anketa među članovima, a koju je HLK provela u ožujku ove godine. Istraživanje javnog mijenja, koje je za HLK u travnju provela agencija Ipsos, pokazala je iznimno visoku podršku građana posebnom zakonu za liječnike. Tri od četiri hrvatska građana (74 %) podržavaju donošenje Zakona o radno-pravnom statusu liječnika kojim bi se, odvojeno od drugih javnih službi, regulirala njihova prava i obveze. Razina protivljenja Zakonu iznimno je niska (samo 11 % ), dok 15 % građana nema stav o toj temi.

Građani razumiju da dostupnost zdravstvene skrbi direktno ovisi o zadržavanju postojećih i zapošljavanju novih liječnika, naročito u deficitarnim dijelovima sustava poput primarne zdravstvene zaštite ili u manje atraktivnim sredinama te o radnim uvjetima i statusu liječnika kao nositelja zdravstvene djelatnosti. Zahvalni smo građanima na njihovoj podršci.

Sukladno razgovorima vođenim s premijerom, ministrom i ostalim predstavnicima Ministarstva zdravstva očekujemo u najkraćem roku nastavak pregovora kojim bi se našlo adekvatno rješenje za reguliranje specijalizantskih ugovora, aneksima postojećih te izmjenama zakonske regulative za buduće ugovore.

Jednako tako očekujemo izmjene i dopune postojećih vremensko-kadrovskih normativa do jeseni ove godine, a onda i njihovu implementaciju u zdravstveni sustav.

Podsjetimo, Skupština Hrvatskog liječničkog sindikata donijela je odluku o štrajku i ovlastila Glavni odbor HLS-a za konačnu odluku o pokretanju štrajka, ukoliko i kada to bude potrebno. Imajući u vidu dogovor s premijerom o ispunjavanju liječničkih zahtjeva, Glavni odbor HLS-a će pratiti situaciju i procijeniti potrebu za pokretanjem i najavu štrajka. Daljnje odluke liječnika ovisit će o potezima Vlade tj. o ispunjavanju dogovorenih zahtjeva krovnih liječničkih organizacija.

Naše zajedništvo je naša snaga!

Hrvatski liječnički sindikat
Hrvatska liječnička komora
Hrvatska udruga bolničkih liječnika
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine
Inicijativa mladih liječnika Hrvatske

vrh stranice