Liječničke novine br. 218

24.04.2023.

U temi ovog broja Liječničkih novina donosimo osvrt na najveći prosvjed hrvatskih liječnika pod egidom SOS za zdravstvo. O tome kako su doživjeli prosvjed koji je prethodio kasnijem pozivu na razgovor s premijerom te što i kako dalje, razgovarali smo s čelnicima pet krovnih liječničkih organizacija, a dojmove su za Liječničke novine podijelili neki od sudionika prosvjeda.

„Ostanimo zajedno!“ poruka je uvodnika predsjednika HLK-a doc. Krešimira Luetića vezano uz najveći prosvjed hrvatskih liječnika koji je pokrenuo rješavanje zahtjeva krovnih liječničkih organizacija, i to s najviše pozicije izvršne vlasti u državi. No kako doc. Luetić poručuje, ništa od toga ne bi bilo da nije bilo tisuće liječnika na Markovu trgu. Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo snažnog liječničkog glasa. Ništa od toga ne bi bilo da nije bilo našeg zajedništva i odlučnosti. Stoga, ostanimo zajedno, jer samo tako možemo postići naše ciljeve, zaključuje Luetić.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svom uvodniku „Od etičkog kodeksa do liječničkog proljeća“ ističe koliko je na razini etike opasno na situacije gledati površno, bez dubine, bez višeslojnih refleksija i povezanosti. Kao primjer, na priziv savjesti i eutanaziju, s tim povezano donorstvo organa i neobuzdano širenje indikacija. I ako pozorno ne počnemo pratiti što se po tome pitanju događa u svijetu, samo će nas, kao pijune u šahu, u nekoliko poteza iznenaditi nespremne i srušiti, upozorava prof. Zibar.

Razgovarali smo s predsjednikom Povjerenstva HLK-a Splitsko-dalmatinske županije izv.prof. Ljubom Znaorom. Za Liječničke novine govori o specifičnostima rada liječnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, nedostatku liječnika u toj županiji te svom pogledu na odnos zdravstvene administracije prema liječnicima.

O funkcioniranju najvećeg kliničkog zavoda u državi, Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb, po čemu se ovaj zavod razlikuje od ostalih, kakvo je stanje s uređajima koje koriste, o umjetnoj inteligenciji u radiologiji i o velikoj fluktuaciji kadra u radiologiji, za Liječničke novine razgovarali smo s predstojnicom ovog Zavoda izv. prof. Majom Prutki.

Uz brojne novosti iz Komore, zdravstva i medicinske literature u ovome broju možete pročitati članak gosta urednika dr. Vice Čikeša o imotskim liječnicima te članak iz povijesti hrvatske medicine o Blaženki Peičić-Marković, prvoj nastavnici na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Liječničke novine br. 2018 možete prelistati ovdje.

vrh stranice