Izvršni odbor HLK-a predložio ujednačavanje članarina i pružanje pravne pomoći članovima!

03.06.2016.

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore (HLK), održanoj 1. lipnja 2016., prihvaćen je prijedlog za ujednačavanje članarine za liječnike, članove Komore, i to u iznosu od 125 kuna mjesečno, dok bi članarina za umirovljene liječnike iznosila 60 kuna mjesečno. Predsjednik Komore, mr.sc. Trpimir Goluža, pojasnio je kako će prijedlog Odluke o upisnini i članarini za članove HLK-a, predložiti na usvajanje Skupštini Komore, jer je financijska revizija sugerirala da se promijeni način naplate članarine i to u smislu da se formira jedinstvena članarina za sve članove.

 Na taj način pojednostavila bi se njezina naplata, omogućila kontrola iste, ali i osigurala veća transparentnost.

Vodstvo Komore smatra kako se članarine trebaju ujednačiti jer do sada nije postojala mogućnost kontrole točnosti izračunate mjesečne članarine, a njezinim ujednačavanjem osigurat će se i da svi liječnici imaju ista prava, ali i obveze.

Član Izvršnog odbora Komore dr. Miran Cvitković, izvijestio je o prijedlogu Odluke o ugovaranju pravne zaštite u kaznenom i prekršajnom postupku za kaznena i prekršajna djela iz profesionalne djelatnosti, čime bi Komora svojim članovima omogućila pravnu zaštitu tj. osiguranje u tri glavna područja: kod kaznenih djela i prekršaja iz profesionalne djelatnosti, u disciplinskim postupcima te u troškovima svih žalbi koje mogu uslijeditiu tim postupcima. Prijedlog te Odluke također će biti ponuđen za usvajanje na Skupštini Komore.

Predsjednik Komore mr. sc. Goluža, pojasnio je kako od Komore žele napraviti instituciju koja će biti društveno uvažavana i koja će biti u punom smislu te riječi, servis svojim članovima.

 

vrh stranice