Javno savjetovanje o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

20.07.2021.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u e-Savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se, kako je najavljeno, želi smanjiti administrativno i financijsko opterećenje vozača, liječnika te policijskih uprava i postaja. Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je do 7. kolovoza 2021.

Predlaže se da liječnik kod privremenih zdravstvenih stanja koja predstavljaju zapreku za sigurno upravljanje vozilom, vozaču može izdati upozorenje koje se evidentira u medicinskoj dokumentaciji i u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu (CEZIH). Vozač u tom slučaju ne bi bio dužan obaviti zdravstveni pregled već bi se morao pridržavati danog upozorenja te ne upravljati vozilom.

Predviđeno je da se izdano upozorenje odnosno obavijest putem CEZIH-a dostavlja Ministarstvu unutarnjih poslova što bi omogućilo provedbu kažnjavanja u slučaju da se u upravljanju vozilom zatekne osoba kojoj je od strane liječnika izdano upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju radi kojeg nije sposobna sigurno upravljati vozilom u prometu.

U slučajevima kada se utvrdi da je zdravstveno stanje vozača teže narušeno te nije više sposoban sigurno upravljati vozilom i nadalje bi postojala obveza upućivanja na obavljanje izvanrednog zdravstvenog pregleda.

Hrvatska liječnička komora je višekratno ukazivala na problem obveze izvještavanja o promjenama zdravstvenog stanja vozača te je nadležnim tijelima dostavila svoje prijedloge.

Komora će iskoristiti mogućnost unošenja dodatnih komentara tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te pozivamo članstvo da se također uključi u savjetovanje.

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama dostupan je na e-Savjetovanju ovdje.

Kako se uključiti u e-Savjetovanje pojašnjeno je ovdje.

vrh stranice