Još jedan uspjeh: Liječnici spasili vid ženi koju je u oko ubola riba iglica


Dvojica okulista, dr. Marin Belak i dr. Ognjen Zrinšćak iz KBC-a Sestre milosrdnice, te dvoje maksilofacijalnih kirurga iz KB-a Dubrava, prof. dr. Naranđa Aljinović Ratković i dr. Emil Dediol, u ponedjeljak su spasili vid pacijentici kojoj se u moru na Pagu riba iglica zabila u oko. Operacija je trajala sat i pol. U cijelosti je uklonjeno 2,5 centimetara kljuna, koliko je još ostalo u oku nakon što su dio uklonili liječnici u zadarskoj bolnici, a još oko 3 centimetra prošli tjedan i u KBC-u Sestre milosrdnice. Operacija je dobro prošla, pacijentici u oku nije ništa oštećeno, uključujući i očni živac.
Žena je plivala na jednoj paškoj plaži. Svojim kljunom u oko uletjela riba iglica i zabila joj se duboko u orbitu. Nasreću, kljun je prošao između kapka i oka i nije oštetio očni živac.
Prevezli su je u zadarsku bolnicu. Pokušaj zadarskih liječnika da uklone cijelu riblju kost uspio je djelomično; uklonili su samo ono “što je virilo iz oka” pa su pacijenticu uputili u Zagreb, gdje je operirana. Liječnici u KB Sestre milosrdnice izvadili su još jedan dio kosti, koliko je bilo moguće a da se ne ošteti oko, odnosno vid.
Situacija bila je vrlo delikatna pa se konzultiralo nekoliko liječnika raznih specijalnosti ne bi li se došlo do metode kojom će se u potpunosti očuvati vid, odnosno postiglo da operacija bude što manje invazivna. Okulisti su zato uključili i otorinolaringologe ne bi li oni endoskopski, kroz sinuse, pokušali riješiti problem.
No, pokazalo se da je to opasno za očni živac koji bi nazubljeni kljun mogao ozlijediti tijekom vađenja. Na kraju je odlučeno da se pacijentica premjesti u KB Dubrava, gdje ju je u ponedjeljak operirao četvoročlani liječnički ti m - dvojica okulista, dr. Marin Belak i dr. Ognjen Zrinšćak iz KBC-a Sestre milosrdnice, te dvoje maksilofacijalnih kirurga iz KB-a Dubrava, prof. dr. Naranđa Aljinović Ratković i dr. Emil Dediol.
“Operacija je dobro prošla, pacijentici u oku nije ništa oštećeno, uključujući i očni živac, tako da bi sve trebalo dobro završiti za njezin vid i zdravlje oka. U bolnici će ostati još nekoliko dana, a onda će kontrole obavljati kod nas”, kazao je za Jutarnji list dr. Marin Belak, okulist iz KBC-a Sestre milosrdnice koji je inače obavio i prvu operaciju prošli tjedan. Dodaje kako je žena imala puno sreće u nesreći, za koju je vjerojatnost da se dogodi znatno manja od vjerojatnosti dobitka na lotu, jer joj nije stradalo ni oko ni bilo koji vitalni dio važan za vid.
Foto: Pixsell
vrh stranice