Kirurzi u KBC-u Zagreb prvi put u Hrvatskoj ugradili srčani zalisak bez otvaranja prsa

10.04.2019.

U KBC-u Zagreb prvi je put obavljena ugradnja umjetnog zaliska u desni dio srca, odnosno plućnu arteriju, bez kirurškog otvaranja prsnog koša, izvijestio je kardiološki tim bolnice na konferenciji za novinare održanoj u utorak 9. travnja.

Umjetni zalisak ugrađen je početkom travnja bolesniku starom 31 godinu koji je rođen s teškom prirođenom srčanom greškom, a kojemu su do sada učinjena tri velika kardiokirurška zahvata.

U intervenciji je stent velikih dimenzija, na koji je sašiven zalistak biološkog podrijetla, u srce uveden preko vene u nozi i postavljen na mjesto prirodnog ili ranije ugrađenog umjetnog zaliska. Zahvat je znatno kraći i s manje komplikacija od klasičnog kardiokirurškog zahvata, dozvoljava vrlo brz oporavak i otpust iz bolnice.

Riječ je o inicijalno skupoj proceduri (30.000 eura), na koju je do sada u inozemstvo na račun HZZO-a upućeno mnogo djece i mladih odraslih osoba. To se bez problema može učiniti u Hrvatskoj. U dugoročnom praćenju, procedura je isplativija od kirurškog zahvata, kao i znatno poštednija za te mlade ljude, budući da se većinom provodi na osobama u dobi od 30-ak godina, navela je pročelnica Zavoda za prirođene bolesti srca dr. Maja Strozzi.

Akademik Davor Miličić istaknuo je kako je Hrvatska suočena s epidemijom odraslih s urođenim srčanim bolestima. Ranije su takvi bolesnici umirali u djetinjstvu, a danas zahvaljujući suvremenoj medicini preživljavaju do odrasle dobi, no potrebna im je stalna medicinska skrb. Desetak takvih pacijenata godišnje ima indikacije za ugradnju umjetnog zaliska bez otvaranja prsnog koša, a takvi zahvati ubuduće će se raditi isključivo u KBC-u Zagreb. Riječ je o zahvatu koji smanjuje rizik od komplikacija, minimalno je agresivan i dokaz je da u Hrvatskoj možemo izvoditi i najsloženije zahvate, zaključio je Miličić.

Po procjenama u Hrvatskoj danas živi oko 10.000 ljudi s urođenim srčanim greškama.

vrh stranice