HUBOL upozorio pravobraniteljicu Vidović da ministar Kujundžić kontinuirano pokušava utjecati na sudove

09.04.2019.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u ponedjeljak je u otvorenom pismu upozorila pučku pravobraniteljicu Loru Vidović da ministar zdravstva Milan Kujundžić protuustavno pokušava utjecati na neovisnost sudova, odnosno sporove u kojima su liječnici oštećena strana te od nadležnih institucija očekuje da zaštite Ustavom zajamčen pravni poredak. Priopćenje HUBOL-a možete pročitati ovdje.

U siječnju 2018. godine upozorili smo hrvatsku javnost o apsolutno neprihvatljivom uplitanju ministra Kujundžića u rad hrvatskih sudova čime je izravno bila ugrožena ustavna dogma o neovisnosti sudbene vlasti! Svojim je dopisom ministru pravosuđa tada ministar Kujundžić skretao pozornost na potrebu ujednačavanja sudske prakse, ali s jasnim naputkom kako presude ne smiju rezultirati financijskim opterećenjem zdravstvenog sustava čime je jasno sugerirao kako bi sudovi trebali suditi. Predmet sudskih postupaka bile su tužbe liječnika za nepravilno obračunate prekovremene sate.

Kao što smo tada obećali, pozorno pratimo tijek pokrenutih sudskih procesa, ishode, ali i sva ostala zbivanja vezana uz navedene tužbe liječnika. Utvrdili smo da je većina presuda, do sada, donijeta u korist liječnika. Godinu dana kasnije, kako se povećava broj pokrenutih sudskih procesa, svjedoci smo ponovnog pokušaja uplitanja ministra Kujundžića u rad sudstva, što predstavlja opasan presedan i ponovno teško kršenje ustavne odredbe o neovisnosti sudstva!

Postavljamo pitanje: kako je moguće da jedan ministar neometano od državnih institucija kontinuirano ustraje u pokušajima utjecaja na rad sudova i time ruši temeljne postavke Ustava o trodiobi vlasti i neovisnosti sudbene vlasti? HUBOL ponovo upozorava javnost da je apsolutno neprihvatljivo i postupanje ministra Kujundžića, ali i institucija od kojih očekujemo adekvatne reakcije kako bi se zaštitio pravni poredak države i narušeni interesi liječnika o čijim pravima treba odluke donositi isključivo sud na temelju činjenica i dokaza, a ne političkim pritiscima zainteresirana stranka u sporu! Danas se protuzakonito pokušava utjecati na sudske sporove u kojima su liječnici oštećena strana, pa se javnost mora zapitati gdje je tome kraj i tko će sljedeći biti ugrožen na ovakav način! Nadamo se da će ovaj put institucije odraditi svoj posao!

IO HUBOL-a

vrh stranice