KoHOM-u i bolnicama Arithera i Medico dodijeljena bespovratna sredstva za projekte promocije zdravlja i prevenciju bolesti

23.10.2019.

U okviru trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ u utorak 22. listopada su u Ministarstvu zdravstva svečano uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Među jedanaestero uspješnih prijavitelja su udruga KoHOM te specijalne bolnice Arithera i Medico.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima KoHOM će realizirati prijavljeni projekt „Promicanje zdravlja i prevencija bolesti – kulture zdravog življenja“ kojemu je cilj povećanje znanja i svijesti građana, pomocija zdravlja te jačanje prevencije bolesti s posebnim naglaskom na bolesti krvožilnog sustava, pretilosti u odraslih i djece, dijabetesu, osteoporozi i stresu.
Sredstva za uspješno prijavljene projekte dobile su i dvije zdravstvene ustanove, Specijalna bolnica Arithera za promicanje važnosti prevencije bolesti lokomotornog sustava, melanoma, bolesti kralježnice, moždanog udara te bolesti krvnih žila te Specijalna bolnica za kirurgiju Medico za povećanje znanja i svijesti građana na području Rijeke, Cresa i Pule o važnosti prevencije kroničnih gastroenteroloških, kardioloških i dermatoloških bolesti današnjice, kao i bolesti poremećaja sna.

Ukupna vrijednost ugovorenih projekata u ovoj drugoj Odluci o financiranju iznosi 5.191.160,03 kuna, odnosno 5.191.159,14 kuna bespovratnih sredstava koja će biti dodijeljena jedanaestero uspješnih prijavitelja (tri općine, pet udruga, jedna zaklada i dvije zdravstvene ustanove) iz pet hrvatskih županija: Istarske, Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske i Grada Zagreba.
Inače, Ministarstvo zdravstva je, kao Posredničko tijelo razine 1 u ovome otvorenom trajnom Pozivu osiguralo sredstva u iznosu od 27 milijuna kuna, a dosad je ugovoreno 13.043.882,19 kuna ukupne vrijednosti projekata, odnosno 12.959.180,10 kuna bespovratnih sredstava.
Ministarstvo zdravstva nastavlja postupak dodjele bespovratnih sredstava iz ovog Poziva te se očekuje daljnje financiranje uspješnih prijavitelja.

Foto: Ministarstvo zdravstva

vrh stranice