Koliko vrijedi zdravlje u EU?

27.07.2020.

CPME, krovna europska liječnička organizacija 23. srpnja 2020. uputila je priopćenje u kojemu izražava veliko razočaranje odlukom Vijeća Europe kojom su srezana sredstva programa „EU za zdravlje“ (engl. EU4Health). Svrha ovog programa je jačanje zdravstvenih sustava Europe radi boljeg reagiranja na buduće velike prekogranične krize, kao što je pandemija bolesti COVID-19.

Podsjetimo, suočena s posljedicama pandemije koronavirusa, Europska komisija u svibnju ove godine predložila je ulaganje 9,4 milijarde eura iz sljedećeg dugoročnog proračuna u program „EU za zdravlje” kako bi se povećala ulaganja u zdravstvo, istraživanja i jačanje pripravnosti na pandemije. Pritom su istaknuta tri glavna prioriteta programa „EU za zdravlje”: zaštita građana od ozbiljnih prekograničnih prijetnji zdravlju, bolja dostupnost lijekova i jači zdravstveni sustavi.

Ubrzo je nakon grandiozne najave ovog programa stigao „hladan tuš“. Vijeće Europe je nakon rekordnog višednevog zasjedanja od 17. do 21. srpnja, predložilo da se sredstva predviđena za ovaj program smanje na 7,7 milijardi eura.

Kako stoji u priopćenju CPME-a, ova odluka pokazuje da zdravlje stanovništva nije na listi EU prioriteta. Predsjednik ove organizacije prof.dr. Frank Ulrich Montgomery izjavio je da je lako bilo pljeskati onima koji su riskirali svoje živote u borbi protiv COVID-19, no kada odlukama treba iskazati podršku, europski vođe odlučuju se za industriju i trgovinu, umjesto za zdravlje i pacijente. Stoga je zamolio Europski parlament da intervenira i založi se za zdravlje.

Na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održanoj 23. srpnja europarlamentarci su komentirali dogovor Europskog vijeća o financiranju EU-a i planu za oporavak od koronakrize. Na početku zasjedanja, odali su počast žrtvama koronavirusa i svim radnicima koji su se borili protiv pandemije.

Parlament pozdravlja odluku čelnika EU-a da prihvate fond za oporavak koji je Parlament predložio u svibnju, nazivajući ga povijesnim potezom za EU. Što se tiče dugoročnog proračuna EU-a, oni ne odobravaju smanjenja sredstava za programe koji su usmjereni na budućnost i smatraju da će ona potkopati temelje održivog i stabilnog oporavka. Glavnim programima EU-a za zaštitu klime, digitalnu tranziciju, zdravstvo, mlade, kulturu, istraživanje ili upravljanje granicama prijeti trenutno smanjenje sredstava u razdoblju od 2020. do 2021. godine, a od 2024. ukupni proračun EU-a bit će ispod razine iz 2020., što dovodi u pitanje preuzete obveze i prioritete EU-a.

Parlament stoga ne prihvaća takav politički dogovor Europskog vijeća o proračunu za razdoblje 2021.-2027. i neće prihvatiti dovođenje pred gotov čin te su spremni uskratiti svoj pristanak dok se ne postigne zadovoljavajući dogovor tijekom predstojećih pregovora Parlamenta i Vijeća, po mogućnosti najkasnije do kraja listopada, radi nesmetanog početka programa EU-a od 2021. godine.

Dakle, za sada nema dogovora. Kao ni odgovora na glavno pitanje: Koliko vrijedi zdravlje u EU?


vrh stranice