Konstituirajuća sjednica Skupštine HLK-a: na dužnost predsjednika HLK-a stupio dr.sc. K. Luetić; za predsjednika Skupštine izabran doc. Krešimir Dolić (cjelovito izvješće)

29.06.2019.

Nakon izbora za tijela Hrvatske liječničke komore (HLK) koji su provedeni od 20. do 26. svibnja 2019. u subotu 29. lipnja održana je konstituirajuća sjednica Skupštine HLK-a u mandatu 2019.-2024. na kojoj je i službeno na dužnost predsjednika HLK-a stupio novoizabrani predsjednik dr. sc. Krešimir Luetić i zamjenica predsjednika Komore Vikica Krolo dr. med.

Prije radnog dijela sjednice na kojem su izabrani i predsjednik Skupštine HLK-a doc. dr. sc. Krešimir Dolić, a za njegova zamjenika Nino Brajković, dr. med., rizničar Komore te članovi Nadzornog i Izvršnog odbora održan je svečani dio sjednice na kojem su nazočili visoki uzvanici - izaslanik Predsjednice RH doc.dr.sc. Tomislav Madžar, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dekani sva četiri hrvatska medicinska fakulteta prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prof. dr. sc. Jure Mirat, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina i u ime dekana zagrebačkog MEF-a Marijana Klarice prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „A. Štampar“ te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović Čaić.

Ministar Kujundžić: imperativ je zajednički nastupati pred hrvatskim Vladama koje će dolaziti i odlaziti

Uz hrvatske sportaše naši su liječnici druga kategorija koja se ravnopravno može natjecati s najboljima u svijetu i upravo zbog te kvalitete nikada neću dozvoliti da se na liječnike i njihov rad štošta nabacuje, rekao je ministar Kujundžić poručivši da se svi problemi trebaju rješavati u razgovoru za stolom što i osobno uvijek čini. Osvrčući se na činjenicu da hrvatski liječnici već šest godina nemaju niti strukovni kolektivni ugovor, da im se ne isplaćuju prekovremeni sati naveo je kako se u hrvatskoj Vladi itekako zauzima za vraćanje zakonske odredbe reprezentativnosti liječnika u pregovorima o Kolektivnom ugovoru te kako ima obećanja ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da će to pitanje biti riješeno za najduže mjesec dana. Smatra da je krivnja što je 2014. potpisan KU nepravedan po pitanju prekovremenog rada za liječnike dijelom i na liječnicima samima. "Sigurno će u novome koji će biti do kraja srpnja, to biti ispravljeno", poručio je ministar. Čestitao je novoizabranom čelništvu HLK-a, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici Vikici Krolo, te pozvao na suradnju i zajedništvo. "Ako smo zajedno, ako razgovaramo, ako iznosimo argumente, i kada su dijametralno suprotni, uvijek ćemo napraviti pozitivan pomak. Vjerujem da u dijalogu, neovisno kojoj udruzi pripadamo i iz kojega tijela dolazimo, kad sjednemo, možemo se dogovoriti, zajedno nastupiti, i prema hrvatskim vladama koje će dolaziti i odlaziti, i prema hrvatskoj javnosti, i izboriti se da hrvatski liječnici ostanu u Hrvatskoj i tu budu primjereno plaćeni za svoj rad i imaju primjerene uvjete", rekao je Kujundžić.

U ime hrvatske Predsjednice novom vodstvu Komore i svim izabranim zastupnicima u Skupštini čestitao je dr. Tomislav Madžar poručivši da će u hrvatskoj Predsjednici uvijek imati sugovornika i podupiratelja za sva pitanja i rješavanje problema. Istaknuo je kako ga posebno veseli što se u ovom sazivu vodstva i Skupštini Komore zrcali zajedništvo bolničkih i liječnika iz primarne zdravstvene zaštite.

Problemi su brojni, od manjka liječnika, odlaska u mirovine, odrađivanja ogromnih prekovremenih sati izvan zakonom dozvoljenih normativa koji nam onda nisu ni plaćeni te do toga što nismo reprezentativni da o svojim pravima možemo ravnopravno pregovarati, pobrojila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. Renata Čulinović-Čaić. dr. med. Smatra da je suradnja svih liječničkih udruga ključna u ostvarivanju prava liječnika. "Sinergija djelovanja naših udruga temelj je na kojem moramo graditi planove i programe za bolju poziciju liječnika, za naše plaće, naše radne uvjete", rekla je Čulinović-Čaić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić ocijenio je kako liječnički stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti. Na čelu s Komorom siguran sam da i HLS i Zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i imperativu izvrsnosti hrvatskog zdravstva. HLZ ima čvrstu poveznicu s HLK-om još od osnutka Komore davne 1923. te nakon 1995. kada su Zbor i Medicinski fakultet u Zagrebu ponovo inicirali osnivanje HLK-a. U nedavnim izborima za tijela HLK-a bilo je i disonantnih tonova, no sretni smo što su rezultati takvi da su izabrani ljudi koji imaju iskustva iz proteklih mandata rada Komore. Dobio sam uvjerenja da ćemo svi zajedno raditi na boljitku čitavog liječničkog staleža, rekao je prof. Krznarić.
Ispred dekana Medicinskog fakulteta Zagreb Marijana Klarice novom čelništvu HLK-a čestitala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak. Vjerujem da ćete Komoru u mandatu koji Vam je povjeren uspješno voditi u smjeru visokog razvoja profesionalizma i etičnosti liječničke struke i unapređenja zdravstvenog sustava RH, a na dobrobit svih naših pacijenata. U tome ćete uvijek imati potporu u školi „Andrija Štampar“ i MEF-u Zagreb, poručila je.
Uspješan i plodonosan rad novom vodstvu Komore i svim izabranim zastupnicima poželio je i dekan MEF-a Osijek prof. dr. sc. Jure Mirat.
Prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dekan MEF-a Rijeka izrazio je nadu da će sve liječničke institucije i udruge početi raditi zajedno na uređivanju okvira u kojem će liječništvo biti perjanica društva. To nam je zadaća zbog nas samih i posebno mladih koji trebaju ostati. Zaželjevši novom čelništvu uspješan i plodonosan rad, ocijenio je kako današnji svečani dio sjednice HLK-a predstavlja svojevrsnu simboliku budućnosti te da će rješenja doći ako se svi liječnici skupa „uhvate za štap“, aludirajući na štap uz koji je omotana zmija koji simbolizira liječništvo.
"Kad mladi čovjek pred diplomom još uvijek nije siguran što ga čeka ove godine, a kamoli u onima koje dolaze, to je onda zaista problem nas svih. Sad je prekretnica, promislimo malo svi zajedno, sjednimo za stol, pronađimo zajedničko rješenje, sad je odlično vrijeme rekao je prof. dr. sc. Zoran Đogaš dekan MEF-a Split.

Luetić: Prioritet je zakonsko definiranje plaća liječnika po uzoru na plaće sudaca

U svoje i ime zamjenice Vikice Krolo, predsjednik HLK-a Krešimir Luetić zahvalio je svim uzvanicima na čestitkama, svim članovima Komore koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su u timu "Zajedno dalje" prepoznali kvalitetne kandidate i ponajbolji izborni program.
"Činjenica da imamo izravan mandat od članstva ispunjava nas ponosom, predstavlja nam izuzetnu čast, ali i ponajveću odgovornost da nastavimo s pozitivnim promjenama koje smo pokrenuli u prethodnom razdoblju, ali i obvezu da oživotvorimo ciljeve koje smo predstavili u našem programu", rekao je Luetić.
Kao prioritetne ciljeve naveo je zakonsko definiranje plaće liječnika po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, vremensko-kadrovske normative kako bi se rad liječnika mogao organizirati i provoditi prema pravilima struke na svim razinama zdravstvene zaštite, cjelovitu reformu specijalističkog usavršavanja i pripravničkog staža, te projekte stručnog usavršavanja u zemlji i inozemstvu dostupne za sve članove Komore.
"Hrvatski zdravstveni sustav ima svoje poznate financijske, infrastrukturne i organizacijske slabosti. Upravo liječnici svojim prekovremenim radom, odricanjem i žrtvom održavaju dostupnost, funkcionalnost i kvalitetu sustava ovakvog kakvog ga poznajemo. Upravo zbog toga krajnji je trenutak da se s riječi prijeđe na djela, kako bi se nastavkom rada na osnaživanju položaja liječnika u Hrvatskoj, jačanju njihovih krovnih institucija i unaprjeđenju zdravstvenog sustava umanjio osjećaj nezadovoljstva i besperspektivnosti među liječnicima. Sjednimo za stol, iznjedrimo najbolja rješenja i implementirajmo ih. Nemojmo dopustiti da nas dnevna ili lokalna politika ili različite interesne skupine opstruiraju u namjeri da zadržimo liječnike u našoj zemlji i očuvamo funkcionalnost i kvalitetu hrvatskog zdravstvenog sustava, poručio je novi predsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić.
Predsjedniku HLZ-a Željku Krznariću čestitao je na Hrvatskoj državnoj nagradi koju je Zboru za postignuća u 145 godina postojanja uručila hrvatska Predsjednica.

Nakon svečanog dijela, konstituirajuća sjednica Skupštine počela je s radnim dijelom i izborom za tijela Komore

Nakon provedene propisane procedure za predsjednika Skupštine HLK-a jednoglasno je izabran prof. dr. sc. Krešimir Dolić koji je u dosadašnjem sazivu obnašao dužnost predsjednika Vijeća HLK-a. Na mjesto zamjenika predsjednika Skupštine izabran je Nino Brajković, dr. med. dok je prim. Mario Malović, dr. med. ponovo izabran za rizničara HLK-a.

Skupština je izabrala i Izvršni i Nadzorni odbor Komore. Za članove Nadzornog odbora HLK-a imenovani su dosadašnji članovi, prim. Ante Gojević i dr. Ivica Mamić te doc. prim. Sanda Stojanović Stipić. Za članove Izvršnog odbora izabrani su: dr.sc. Jadranka Pavičić Šarić (Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor), prof. Davor Vagić (Povjerenstvo za bolničku djelatnost), dr. Ivan Lerotić (Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika), dr. Ivan Raguž (Povjerenstvo za međunarodnu suradnju), prof. Lada Zibar (Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju), dr. Boris Ujević (Povjerenstvo za privatnu praksu i ugovornu specijalističku izvanbolničku djelatnost), dr. Ines Balint (Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu), dr. Alen Babacanli (Povjerenstvo za ostale liječničke djelatnosti), dr. Marija Rogoznica (Povjerenstvo za mlade liječnike) i dr. Vesna Štefančić (Povjerenstvo za javnozdravstvenu djelatnost).

Osim članova Izvršnog odbora, tj. predsjednika stalnih povjerenstava, koje imenuje Skupština, Izvršni odbor čine i predsjednik Komore i zamjenica predsjednika te dopredsjednica HLK-a Ivana Šmit, dr.med. koja je na tu dužnost izabrana na sjednici novoizabranog Izvršnog odbora koja je održana odmah po završetku sjednice Skupštine.
Na konstituirajućoj sjednici, nazočno je bilo 115 od ukupno 136 skupštinskih zastupnika.

Dr. Luetić predstavio ciljeve iz programa „Zajedno dalje“

Na kraju radnog dijela sjednice prisutnima se obratio predsjednik HLK-a dr. Luetić koji će tu dužnost obnašati u petogodišnjem mandatu i predstavio ciljeve koje je sa zamjenicom dr. Krolo definirao u izbornom programu Zajedno dalje.

„Prioritetni ciljevi su nam Zakon o plaćama liječnika, po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, vremensko-kadrovski normativi kako bi se rad liječnika na svim razinama mogao organizirati i provoditi prema pravilima struke, Cjelovita reforma specijalističkog usavršavanja i pripravničkog staža, kao i vrhunski projekti stručnog usavršavanja u zemlji i inozemstvu dostupni za sve članove Komore. Ciljeve koje smo definirali u programu bit će moguće ostvariti samo timski i samo s Komorom koja je neovisna i samostalna organizacija“, poručio je dr. Luetić te iskoristio priliku da još jednom zahvali svim članovima HLK-a koji su izašli na izbore i iskoristili svoje biračko pravo.

Dr. Luetić i njegova zamjenica dr. Krolo izabrani su s 54 posto glasova. Bili su to prvi izbori po modelu jedan član jedan glas. Takvim modelom, kao i primjenom najnovije tehnologije, u procesu izbora u Hrvatskoj liječničkoj komori postavljeni su novi demokratski i tehnološki standardi.

vrh stranice