Liječničke novine br. 196

11.02.2021.

Nakon što se u medijskom prostoru stvori okvir pogrešnim tumačenjem neke informacije, puno je teže demantirati i pojašnjavati činjenice, ukazuje u svom uvodniku predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić osvrnuvši se na vijest koju su krajem prošle godine objavili javni mediji i koja je kasnije određena kao netočna, a to je da polovica hrvatskih liječnika odbija cijepljenje protiv COVID-19. Da se u ovom slučaju radilo o fake news, pokazali su i rezultati ankete HLK-a prema kojoj se gotovo 87 posto liječnika cijepilo ili će se cijepiti.

Sudbina koja je u potresima zadesila objekte u kojima su smještene zdravstvene ustanove, podsjetila je glavnu urednicu prof. Ladu Zibar na priču o tri praščića u kojoj su krajnje materijalističke vrijednosti u vezi s krajnje humanističkom etičnosti. Može li se zaključiti da je ulaganje u stare, dotrajale i u svakom pogledu neprikladne objekte neisplativo, neučinkovito, dekadentno, po život opasno? Bunar bez dna, poručuje prof. Zibar.

Tema broja donosi potresna svjedočanstva liječnika o najtežim trenutcima tijekom i nakon razornog potresa te kako je biti liječnik u razrušenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

U ovom broju donosimo razgovor s dr. Vesnom Štefančić Martić, predsjednicom Povjerenstva HLK-a za javnozdravstvenu djelatnost i koordinatoricom javnozdravstvene kampanje za cijepljenje „Imaš znanje, budi primjer!“. Zašto je pokrenuta kampanja i koji je njezin cilj, pročitajte u Liječničkim novinama.

Gost urednik je dr.sc. Marija Marković koja nam donosi iskustvo rada u OB Zabok, i to od njezinog prvog susreta s ovom zagorskom bolnicom koja je tijekom godina postala njezin drugi dom.

Osim vijesti vezanih za COVID-19 donosimo i brojne vijesti iz Komore, zdravstva, medicinske literature.

Novi, 196. broj Liječničkih novina pročitajte ovdje.

vrh stranice