Liječničke novine br. 198

21.04.2021.

Zašto, kada je u pitanju hrvatsko zdravstvo imamo dojam da se nalazimo u filmu „Beskrajan dan“, ili zašto reforma zdravstva podsjeća na još jedan filmski naslov, u svom uvodniku objašnjava predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić. Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju prof.dr.sc. Lada Zibar još jednom apelira na liječnike da ne iznose u javnost pojedinosti o zdravstvenom stanju pacijenata, kao i obvezu čuvanja liječničke tajne, kako propisuje Zakon o liječništvu i Kodeks medicinske etike i deontologije.

Ovaj broj donosi razgovor s predsjednicom Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor doc.dr.sc. Jadrankom Pavičić Šarić o aktivnostima i radu ovog Povjerenstva koje nastoji poticati izvrsnost u liječničkoj profesiji i čuvati čast liječničkog umijeća.

Tema broja posvećena je kliničkim farmakolozima, stručnjacima za farmakoterapiju i farmakovigilanciju. Kakva je pozicija ove struke, ima li Hrvatska dovoljno kliničkih farmakologa, postoji li interes za ovu specijalizaciju i kako je pandemija utjecala na njihov rad, donosimo u prvom dijelu razgovora s autoritetima u ovom području.

Gost urednik dr. Ivana Šmit donosi iskustva oko obnove potresom pogođenog sisačkog područja i Opće bolnice Sisak te pokušajima tamošnjeg stanovništva da samo pokrene promjene.

Uz brojne novosti vezano za COVID-19 donosimo i one iz hrvatskog zdravstva i medicinske literature, kao i razgovor s akademikom Miroslavom Samaržijom. Tu su još putopisi iz Švedske i s Korzike, a u rubrici o hrvatskim liječnicima sportašima predstavljamo doc.dr.sc. Stanislava Rupčića, riječkog ginekologa i jedanaesterostrukog državnog prvaka u plivanju.

Novi, 198. broj Liječničkih novina dostupan je ovdje.


vrh stranice