Liječničke novine br. 202

14.09.2021.

Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020.-2022. tema je novog broja Liječničkih novina. Ovaj strateški dokument hrvatskog zdravstva po prvi puta, među ostalima, sažeto propisuje i vremensko-kadrovske normative u provođenju mjera zdravstvene zaštite. Što misle o ovome dokumentu, pitali smo čelnike HLK-a i stručnih društava HLZ-a.

Dokument Plan i program mjera zdravstvene zaštite 2020.-2022. dostupan je ovdje. Budući da se radi o opsežnom dokumentu, za lakše pretraživanje dostupan je sadržaj s knjižnim oznakama (tzv. Bookmarks) u stupcu s lijeve strane. Klikom na strelicu ispred svake cjeline, otvara se padajući izbornik koji predstavlja poveznicu/prečac do tražene djelatnosti.

Proistječe li nepovjerenje hrvatskih građana u cijepljenje iz neznanja i koliko je važna uloga liječnika u popularizaciji cijepljenja, u svojim uvodnicima novog broja Liječničkih novina pišu dr.sc. Krešimir Luetić i glavna urednica prof. Lada Zibar.

Kakvo je stanje na Klinici za infektologiju KBC-a Split, što su sve on i njegov tim naučili u proteklih godinu i pol dana epidemije, otkriva u razgovoru za Liječničke novine prof. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju splitskog KBC-a.

Kako se s epidemijom COVID-19 nose zdravstveni radnici i ustanove Karlovačke županije, donosi nam gost urednik dr. Samija Ropar, predsjednica Županijskog povjerenstva HLK-a Karlovačke županije i savjetnica predsjednika HLK-a.

U ovome broju psihijatrijske teme obrađuju poremećaje ličnosti te povezanost sporta i psihičkog zdravlja, a zašto medicina treba medicinsku humanistiku objašnjavaju za Liječničke novine s Katedre za medicinsku humanistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Uz novosti iz zdravstva i medicinske literature, pročitajte zanimljive članke iz povijesti medicine kao i sjećanja liječnika na početak rata u Hrvatskoj te na humanost i hrabrost koje su ih vodile u nemogućim ratnim uvjetima.

U godini čitanja donosimo pjesme koje će obogatiti ljepotom riječi i misli, a možda i potaknuti da se čitatelji jave na natječaj Liječničkih novina za liječničku kratku priču.

Liječničke novine br. 202 prelistajte ovdje.

vrh stranice