U spomen na dr. Ivana Šretera Hrvatska obilježava Nacionalni dan mirotvorstva

18.08.2021.

Nacionalni dan mirotvorstva obilježava se 18. kolovoza, na datum kada su 1991. godine na barikadama u naselju Kukunjevac srpski pobunjenici oteli dr. Ivana Šretera, hrvatskog liječnika rodom iz Pakraca, ravnatelja bolnice u Lipiku i predsjednika Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Pokušavajući umiriti međunacionalne napetosti, zagovarao je suživot Hrvata i Srba bez nasilja i netrpeljivosti. Nažalost, do danas nije razjašnjena sudbina ovog velikog mirotvorca i humanista.

Prema izjavama očevidaca, dr. Ivan Šreter je nakon otmice zatočen nedaleko Bučja u napuštenoj kući u selu Branešci gdje je trpio strašna mučenja. Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine. Mrtvim je proglašen 1993. godine, a do danas nije utvrđeno kada je i gdje ubijen niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Dr. Ivan Šreter najviši je državni dužnosnik stradao u Domovinskom ratu.

Dr. Ivan Šreter diplomirao je 1978. godine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Specijalizirao je fizijatriju te je radio u Općoj bolnici u Pakracu, a zatim u Lipiku, gdje je postao ravnateljem bolnice.

U znak štovanja i pijeteta prema svome kolegi, Hrvatska liječnička komora je 2018. godine Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Grada Zagreba podnijela prijedlog da se ime dr. Ivana Šretera uvrsti u Fond imena za dodjelu naziva ulica. Prijedlog je prihvaćen, te od 2019. park omeđen Kišpatićevom ulicom, Gorjanovićevom ulicom te Gornjim prečacem nosi ime dr. Ivana Šretera.

Također je i u Pakracu po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom Pakraca i postavljeno je njegovo poprsje na platou između župne crkve UBDM i Hrvatskog doma.

Hrvatski liječnički zbor dodijelio mu je odličje "Ladislav Rakovac".

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske odlikovan je Redom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom, a dodijeljena mu je i Nagrada grada Lipika za životno djelo.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugima Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila mu je posmrtno, 16. travnja 2016. godine priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata.

Od 2011. godine njemu u spomen održava se stručni skup nazvan Balneološki skup “Dr. Ivan Šreter”.

Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada od 2005. godine nosi ime "Nagrada Dr. Ivan Šreter".


vrh stranice