Liječničke novine br. 211

21.07.2022.

Komora će u jednoj godini izravno transferirati gotovo 30 milijuna kuna ekonomske vrijednosti svojem članstvu kroz financiranje pogodnosti, stipendija te ostalih oblika novčane pomoći, odgovara predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić na pitanje iz naslova svoga uvodnika „Što imamo od Komore?“. Koliko je poznato, ovako nešto ne omogućuje niti jedna slična strukovna organizacija, komora ili udruga, a upravo to nas čini posebno ponosnima i zadovoljnima, jer HLK jasno pokazuje da je, prije svega, u službi hrvatskog liječništva, poručuje Luetić. Te dodaje da beskompromisno zagovaranje interesa liječništva, zastupanje staleških interesa, zaštita liječničkih prava, borba za bolji status, položaj i uvjete rada ostaju i nadalje core business HLK-a.

Dobročinstvo i moral se nose u srcu, a o etici i deontologiji moramo i naučiti, poručuje prof. Lada Zibar u svom uvodniku Liječničkih novina. Znanje i spoznaje o etičkim načelima ne smijemo prepuštati „zdravom razumu“, već ih moramo učiti, naučiti, o njima razmišljati, i, kad treba, dopunjavati i mijenjati. Na nama je da postavimo etičke granice, na temelju znanja, znanosti i filozofije te mijenjamo udio kritične mase onih koji poznaju etičke propise, zaključuje prof. Zibar. Iz tog razloga, Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a izradilo je knjižicu “Liječnička etika - primjeri“ koja bi trebala poslužiti kao mali priručnik o bontonu u svijetu liječništva. Knjižicu će Komora darovati mladim liječnicima pri upisu u HLK.

U ovome broju Liječničkih novina pročitajte razgovor s prim.dr.sc. Silvijom Hunyadi Antičević o tečajevima reanimacije u Hrvatskoj i kako za to znanje steći europski certifikat. O kakvoj je edukaciji riječ, kako su tečajevi organizirani te koja je vrijednost europskog certifikata, za čitatelje je objasnila prim. Hunyadi Antičević, predstavnica Hrvatske u Općoj skupštini Europskog vijeća za reanimatologiju (ERC).

Tema ovog „ljetnog“ broja Liječničkih novina su liječnici na godišnjem odmoru. O tome što čine tijekom godišnjih odmora, kamo putuju, koje aktivnosti preferiraju i kako se odmaraju te uspijevaju li se na godišnjem odmoru distancirati od posla, neki od njih podijelili su svoja iskustva.

Gost urednik je dr. Ela Hribljan, rođena Bjelovarčanka, koja je prikazala zašto voli živjeti i raditi u svom rodnom gradu. A kako je pisanjem slikovnica unijela promjenu u svoj život, ispričala je za Liječničke novine dr. Iva Kožul Salihagić, specijalistica urologije i autorica serije slikovnica Svinjceza, kako kaže, slikovnica namijenjenih svima mlađima od 100 godina, svima koji se vole igrati, sanjati, izvoditi djetinjarije.

Povjerenstvo HLK-a za mlade liječnike prikazalo je rezultate ankete među trećom generacijom liječnika koji rade pod nadzorom, koji su ovaj oblik stručnog usavršavanja ocijenili kao vrlo dobar.

Rubrika Vivat academia donosi članke o splitskom Medicinskom fakultetu, o studiju medicine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te o prvoj generaciji studenata medicine na njemačkom jeziku u Osijeku.

Uz to, brojne su novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature. Pročitajte i zanimljivosti iz povijesti medicine i farmacije, putopis iz Južne Koreje, kao i liječničku priču koja konkurira za izbor najbolje liječničke kratke priče.

Liječničke novine br. 211 dostupne su ovdje.

vrh stranice