Reakcija HLK na izjave premijera Plenkovića o zahtjevima hrvatskih liječnika: Za probleme u zdravstvu najodgovorniji su upravo premijer Plenković i ministar Beroš

22.07.2022.

Hrvatska liječnička komora izražava duboku zabrinutost zbog današnje izjave premijera Andreja Plenkovića o hrvatskim liječnicima u kojoj je rekao: „Od liječnika možda veću plaću imaju jedino ovi iz kontrole leta koji se bune s 50.000 kuna. Stresan posao. Ma hajde....“.

Liječnička komora smatra da je sasvim očito da je premijer namjerno prešutio da se kod visokih mjesečnih primanja pojedinih liječnika objavljenih u medijima ne radi o plaći za redovno radno vrijeme, već o mjesečnom primanju liječnika koji vremenski odrađuju posao za dva i više liječnika. Ti liječnici uz redovito radno vrijeme odrade više od 150 ili čak 200 prekovremenih sati u mjesecu, praktično žive u bolnici i radeći dvostruku mjesečnu satnicu održavaju sustav funkcionalnim i dostupnim pacijentima. Naime, u njihovim bolnicama nedostaje značajan broj specijalista njihovog profila i njihovih 15-tak dežurstava mjesečno po 24 sata jedini je način da sustav ne kolabira.

Za povećanje plaća u zdravstvu koje su kako kaže premijer „toliko puta povećavali“, zasigurno jednake, a vjerojatno čak i veće zasluge od aktualne vlade ima Vrhovni sud RH. Podsjetimo, nakon godina ignoriranja problema pogrešnog obračuna prekovremenih sati, a tek nakon masovnih tužbi liječnika, Vrhovni je sud krajem 2019. g. donio zaključak da su liječnici sustavno godinama zakidani u obračunu prekovremenih sati, pa je nakon toga Vlada bila prisiljena početi zakonito obračunavati prekovremeni rad, ali i vratiti sve ono što je liječnicima dugovala, nažalost s kamatama i troškovima postupaka. Nažalost, zato jer se na ovom primjeru ignoriranja problema i stvaranja bespotrebnih milijunskih dodatnih troškova jasno ocrtava neodgovornost prema uvijek nedostatnom zdravstvenom i javnom novcu. No, za kadrovski deficit u zdravstvu, za zanemarivanje primarne zdravstvene zaštite, za loše upravljanje listama čekanja, za primjere neracionalne nabave u zdravstvu, najodgovorniji su upravo predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš. Činjenjem, ili još važnije – nečinjenjem.

„Možemo razumjeti da laik ne zna i ne razumije složenost i odgovornost liječničkog posla. Očekivano je da političar koji nije nikada čekao na pregled ili pretragu ne razumije povezanost nedostatka liječnika i dugačkih listi čekanja. Međutim, zabrinuti smo današnjom premijerovom izjavom. Ne zato što očekujemo ili nam nešto znači pljesak bilo kojeg političara, nego zato što je ova neprimjerena izjava jasan pokazatelj odbijanja premijera da preuzme odgovornost za stanje u hrvatskom zdravstvu i počne rješavati niz nagomilanih problema, među kojima su najznačajniji organizacijski i kadrovski. Današnjim omalovažavajućim komentarom premijer Plenković je liječnicima uputio poruku kako ne poštuje njihov posao i odgovornost za ljudski život i zdravlje, a građanima poruku da ne namjerava ništa konkretno učiniti za veću dostupnost zdravstvene skrbi i smanjenje listi čekanja“, istaknuo je doc.dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Osnovne plaće liječnika nisu zadovoljavajuće, plaće specijalizanata su iznimno niske, a nužno je i izjednačiti koeficijente usmjerenih i užih specijalista jer rade isti posao s istom odgovornošću. Također, potrebno je plaće liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ujednačiti s bolničkima. Možemo se složiti s premijerom da su liječnici pri vrhu liste COP-a. Ali, nažalost, ne po osnovnoj plaći, poput one primjerice viceguvernera HNB-a, nego su u vrhu po broju odrađenih prekovremenih sati i posljedično tomu ukupnim primanjima. Žalosno je što premijer to ne razlikuje.

vrh stranice