Liječničke novine br. 213

17.10.2022.

„Gdje si bio 24. rujna 2022.?“ naslov je novog uvodnika predsjednika HLK-a doc. Krešimira Luetića. Naravno, riječ je o datumu kada je održan najveći prosvjed liječnika u hrvatskoj povijesti. Impresivno i moćno izgledala je slika prosvjednika te sunčane subote na zagrebačkom Ksaveru, opisuje svoje dojmove predsjednik HLK-a, ponosan da je i on toga dana bio uz svoje kolege. Prevladavao je osjećaj odlučnosti, snage, zajedništva i solidarnosti među liječništvom koje je toga dana odaslalo snažnu poruku zdravstvenoj, ali i državnoj administraciji.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svome uvodniku se pita kako zadržati liječnike u Hrvatskoj. Važno je na čelna mjesta, u povjerenstva, u famozne radne skupine, savjete i slično staviti prave ljude, ljude s iskustvom, one kojima nitko ništa ne može, a onda mladima, koji su na dnevnoj stručnoj (ali i političkoj) sceni izloženi moralnoj ozljedi, predstaviti takve uzore, što će ih svakako osvojiti. A prosvjedi? Koješta, uz ovakvu politiku pretvorit će se u hodočašća, poručuje prof. Zibar.

U ovome broju razgovarali smo s dr. Marinom Smilovićem, predsjednikom Inicijative mladih liječnika koja je organizirala prosvjed ispred Ministarstva zdravstva na Ksaveru. Pročitajte koji su glavni razlozi za prosvjed, na koji bi način trebalo provesti reformu zdravstvenog sustava, što je potrebno promijeniti vezano za koeficijente, kako bi trebala izgledati reforma sustava specijalizacija, kojim bi se mjerama mogao spriječiti daljnji odljev liječnika te što mladi liječnici misle o novom programu rada pod mentorstvom.

Nastavno na prethodni, donosimo nastavak teme broja o koeficijentima, odnosno o potrebi izjednačavanja visine koeficijenata specijalista u bolnicama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na što već dulje vrijeme upozoravaju liječničke organizacije. Razgovarali smo s nekolicinom liječnika o njihovom svakodnevnom radu u PZZ-u te zašto je potrebno reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

A kako se (iz)borilo za reprezentativnost liječnika, kronološki je za Liječničke novine opisala predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović-Čaić, dok dr. Samija Ropar u novom pismu podsjeća ministra zdravstva da se sada nakon prosvjeda mladih liječnika očekuje njegov potez.

U ovome broju donosimo i razgovor s predsjednicom Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatskog liječničkog zbora doc. Moranom Brkljačić.

Uz brojne novosti iz Komore i zdravstva, pročitajte i članke iz kulture, putopise, sjećanja, a u novoj rubrici „Čitatelji preporučuju“ pozivamo vas da nam na mail citateljipreporucuju@gmail.com pošaljete osvrt na zanimljivu knjigu, preporuku za kulturne događaje, kazališnu predstavu, izložbu ili koncert.

Liječničke novine br. 213 prelistajte ovdje.

vrh stranice