Liječničke novine br. 216

14.02.2023.

U svom uvodniku „PR magla, aktivizam i neteme“ predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić osvrnuo se na nedavno priopćenje Ministarstva zdravstva pod naslovom „Put koji je izabrala HLK s ostalim strukovnim organizacijama neće doprinijeti boljem statusu pacijenata“. U trenutku kada svjedočimo krizi javnih zdravstvenih sustava, prosvjedima i štrajku liječnika i medicinskih sestara diljem Europe, u trenutku kada Hrvatskoj prijeti slom primarne zdravstvene zaštite, kada liječnici i dalje rade protuzakonito veliku prekovremenu satnicu, kada mladi liječnici prosvjeduju…, u tom istom trenutku naše Ministarstvo zdravstva piše nadahnuta priopćenja subotom poslijepodne, a problemi u zdravstvu se svrstavaju pod - neteme. Upravo takav pristup, fatalne kombinacije proizvodnje PR magluštine i negiranja problema, nažalost neminovno vodi daljnjem slabljenju hrvatskog zdravstvenog sustava, upozorava doc. Luetić.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svom uvodniku „Siromaštvo nije opravdanje“ poručuje da prodaja organa, eutanazija, trgovina ljudima, posebno trgovina ženama ili djecom, prostitucija i sl. ne bi smjela biti rješenja egzistencijalnih problema. Siromaštvo treba biti poticaj za sustavno rješavanje problema siromaštva samoga po sebi, što je sigurno teže nego „gašenje vatre“ pojedinačnim simptomatskim rješenjima na rubu ili s one strane zakona, poručuje prof. Zibar.

Razgovarali smo s prof. Svjetlanom Kalanj Bognar, glavnom urednicom časopisa Croatian Medical Journal o njegovom utjecaju ne samo u lokalnoj i regionalnoj, već i u međunarodnoj znanstvenoj publicistici, o današnjoj atraktivnosti ovog časopisa za naše i strane istraživače kao i svim izazovima izdavaštva u medicini.

U temi broja predstavljamo novi projekt HLK-a „Studija hrvatskog liječništva“. U sklopu ovog projekta tijekom svibnja i lipnja prošle godine provedeno je veliko anketno istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od 5 tisuća liječnika. Rezultati istraživanja iznjedrili su, među ostalim, dvije rang-liste hrvatskih bolnica, jednu prema kvaliteti upravljanja i drugu prema uvjetima rada.

U ovome broju pišemo o novim uspjesima transplantacijskog tima KBC-a Zagreb koji je početkom ove godine uspješno obavio dvije vrlo rijetke transplantacije. Prva je bila kombinirana transplantacija jetre i srca istovremeno, u istog bolesnika i organima istog donora, što je prvi takav zahvat ikad napravljen u Hrvatskoj. Druga, jednako zahtjevna, bila je operacija u kojoj su dječaku transplantirali pluća, što je prva transplantacija pluća u djeteta napravljena kod nas.

Uz brojne novosti iz Komore, zdravstva i medicinske literature, pročitajte što liječnicima znači nogomet i kako su doživjeli ogroman uspjeh naše nogometne reprezentacije na SP-u u Katru, kao i o otvorenju prve izložbe slika u prostoru Komore u Zagrebu.

Liječničke novine br. 216 prelistajte ovdje.

vrh stranice