Liječničke novine br. 219

22.05.2023.

Nakon tri godine i dva mjeseca završila je epidemija u Hrvatskoj. Što smo naučili ili barem mogli naučiti tijekom epidemije, pitanje je iz uvodnika predsjednika HLK-a doc. Krešimira Luetića. Vidjeli smo da su liječnici uz ostale zdravstvene radnike, dio našeg društva na koji se može računati u trenucima najveće pogibelji ili neizvjesnosti. Ponosno mogu ustvrditi da hrvatski liječnici, kao i ostali zdravstveni radnici nisu zakazali na testu ljudskosti, niti na testu stručnosti, profesionalnosti, predanosti, nesebičnosti i empatije, poručuje doc. Luetić.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u svom uvodniku „The End“ također se osvrnula na kraj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Našim članovima, liječnicima, kao i drugim zdravstvenim djelatnicima još jednom trebamo kao društvo zahvaliti na žrtvi koju su u tim teškim uvjetima podnijeli i bez čijega bi znanja i posvećenosti posljedice bile puno teže, poručuje prof. Zibar.

Tema broja bavi se nestašicom lijekova. Danas u EU za 69 % svih lijekova postoje samo jedan ili dva dobavljača aktivne supstancije. Na hrvatskom tržištu dostupno je gotovo 4 tisuće odobrenih lijekova, od kojih se svaki barem jednom nađe u nestašici. O ovoj temi razgovarali smo s predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore Anom Soldo, voditeljicom Odsjeka za dostupnost lijekova u HALMED-u Anom Kontek te direktoricom odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca Milkom Kosanović.

Donosimo razgovor s prim.dr.sc. Martinom Tomić, dobitnicom ovogodišnje prestižne nagrade International Medis Awards for Medical Research - medicinskog Oskara za područje oftalmologije. U intervjuu za Liječničke novine otkrila je o kakvoj se nagradi radi, što ona za nju znači te koja je veza između znanosti i strasti.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature, u ovom broju pročitajte i o zarazama koje prijete zbog renoviranja zagrebačkih bolnica i kako im se suprotstaviti. Donosimo i izvješća s brojnih stručnih skupova, kongresa, simpozija i tečajeva. U Splitu je nakon trogodišnje pauze ponovno održan tradicionalni Liječnički bal, a prof. emerita Dušanka Martinović Kaliterna dobitnica je Nagrade za životno djelo Grada Splita.

Liječničke novine br. 219 prelistajte ovdje.

vrh stranice