Liječničke novine br. 222

15.09.2023.

U ovom broju Liječničkih novina predsjednik HLK-a doc. Krešimir Luetić se u svom uvodniku „(Ne)promašena tema?“ osvrnuo na Nacrt plana i programa mjera zdravstvene zaštite 2023.-2026. Riječ je o opsežnom dokumentu Ministarstva zdravstva koji na više od 600 stranica sadrži popis medicinskih postupaka s pripadajućim vremensko-kadrovskim normativima prema kojima bi se trebao uskladiti rad liječnika, što je, uostalom, i bio jedan od zahtjeva liječnika istaknutih na velikom prosvjedu 18. ožujka ove godine na Markovu trgu. Međutim, nacrt je izazvao brojne kritike struke, za koje doc. Luetić smatra da su potpuno na mjestu i da je planu potrebna temeljita revizija i nadopuna kako bi se postigao cilj: uređeniji sustav, zadovoljniji djelatnici, a sve to u korist pacijenata.

Glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar u uvodniku „Banalnost zla“ osvrnula se na presudu na doživotnu kaznu zatvora britanskoj medicinskoj sestri koja je proglašena krivom za smrt sedam novorođenčadi i pokušaj ubojstva njih još šestero. Istodobno, pojavljuje se pitanje hijerarhijske odgovornosti onih koji su se oglušili na zviždača liječnika koji je upozorio na tu medicinsku sestru puno prije negoli je uhićena. Laisez-faire nije pristup kojega smijemo imati kada se prihvaćamo bilo koje rukovodeće pozicije, čuvajući fotelju. A kad smo karika u lancu određenog posla, svaki zadatak trebamo shvatiti kao vlastitu odgovornost, jer „ne tiče me se“ što onaj drugi radi nije opcija i najčešće nije etičnost, poručuje prof. Zibar.

Organizacijom zdravstva i radom liječnika u zatvorskom sustavu u Hrvatskoj bavi se tema ovoga broja Liječničkih novina. Kronični nedostatak liječnika prisutan je u Hrvatskoj već godinama pa je u skladu s time manjak liječnika evidentan i u zatvorskom sustavu. Kako izgleda rad liječnika u ovome sustavu, za Liječničke novine opisala je dr.sc. Maša Bulajić, voditeljica Odjela zdravstvene zaštite zatvorenika u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Donosimo razgovor s prim. Mirnom Sentić, subspecijalisticom za upalne reumatske bolesti koja je ostvarila bogat i plodonosan profesionalni put. Pročitajte kako prim. Sentić gleda na napredak medicine tijekom desetljeća, na današnje mogućnosti reumatologije i imunologije te zašto je stjecanje povjerenja koje pacijenti daju svojim liječnicima – privilegij.

Proljetos je Komorino etičko povjerenstvo provelo anketno istraživanje među članovima HLK-a o moralnoj ozljedi (moral injury). Rezultati ankete predstavljeni su o ovome broju Liječničkih novina.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature pročitajte i „europske“ teme: o Uredbi EU-a o procjeni zdravstvenih tehnologija te o EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici, odnosno europskom prostoru za zdravstvene podatke u kojemu će zdravstveni radnici imati ključnu ulogu tijekom njegove implementacije.

Iz povijesti hrvatske medicine donosimo članak o dr. Danku Riessneru, utemeljitelju suvremene neurokirurgije u Hrvatskoj, a prim. Bruno Škurla prisjeća se svojih liječničkih dana iz Domovinskog rata.

Liječničke novine br. 222 prelistajte ovdje.

vrh stranice