" />

Mladi liječnici poručili ministru: Ne dolijevajte ulje na vatru novim Pravilnikom!

03.12.2016.

Više od 300 mladih liječnika; stažista, specijalizanata i specijalista koji su u subotu prosvjedovali pred Ministarstvom zdravstva na zagrebačkom Ksaveru apeliralo je na ministra Milana Kujundžića da ne „dolijeva ulje na vatru“ najavljenim izmjenama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine kojim će se ponovno otežati položaj mladih liječnika jer se predviđa odšteta od 250 tisuća kuna u slučaju prekida specijalizacije. „Ne dajte da vam HUPUZ diktira pravila“, poručili su ministru mladi liječnici, istaknuvši kako ih se može zadržati u Hrvatskoj jedino stimulativnim mjerama, a ne represijom i penalizacijom.


   

Spremni potražiti pomoć i u Europskoj uniji

Zatražili su od ministra da ne donosi odluke na brzinu, jer najavljene izmjene Pravilnika ne  rješavaju ključne nedostatke specijalističkog usavršavanja nego su samo usmjerene na penalizaciju mladih liječnika. Otvoreni smo za dijalog s ministarstvom i spremni smo biti konstruktivni u rješavanju problema specijalističkog usavršavanja, ali smo isto tako spremni potražiti pomoć i rješenje i na drugim instancama, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, poručili su prosvjednici prvom čovjeku zdravstva.

Novi Pravilnik kao privremeno i kompromisno rješenje

Nakon što je pozvao prosvjednike na razgovor, na kojem je bilo nazočno i vodstvo Hrvatske liječničke Komore, ministar je istaknuo kako će novi Pravilnik biti samo privremeno i kompromisno rješenje, koje, svjestan je, neće zadovoljiti niti liječnike niti ravnatelje ni županije kao osnivače zdravstvenih ustanova, no da ga mora  donijeti kako bi se deblokirao potpisivanje ugovora o novim specijalizacijama.

Liječnici ne žele više biti taoci ravnatelja i njihovih političkih zaštitnika

Predsjednik Komore dr. sc. Trpimir Goluža upitao je ministra zašto je kao legalist dopustio da ravnatelji ne poštuju važeći Pravilnik o specijalističkom usavršavanju te zašto donosi novi bez prethodne analize učinaka postojećeg.  Drugi dopredsjednik Komore prim. dr.  Ante-Zvonimir Golem rekao je kako nije u redu da se problem kadrovskog deficita rješava preko leđa liječnika, iako su ga, između ostalih, izazvali i sami ravnatelji koji su neometano uništavali zdravstvene ustanove, jer nisu vodili brigu o svojim kadrovima i na vrijeme raspisivali natječaje za specijalizacije. „Liječnici više ne žele biti taoci nekolicine ravnatelja i njihovih političkih zaštitnika, a da je to istina pokazali su vam ovi danas okupljeni mladi ljudi“ upozorio je prim. dr. Golem.

Dobit ćete 50 ravnatelja i izgubiti 150 liječnika

Prvi dopredsjednik Komore dr. sc. Krešimir Luetić podsjetio je kako je u zadnje tri godine, i to unatoč, bolje rečeno, zahvaljujući i tzv. „robovlasničkim“ ugovorima, više od 500 liječnika napustilo hrvatski zdravstveni sustav. „Novim pravilnikom možda ćete na svoju stranu dobiti 50 ravnatelja, ali ćete izgubiti barem 150 liječnika“, istaknuo je dr. sc. Luetić.

U idućoj godini konkretni rezultati

Ministar Kujundžić  poručio je okupljenim prosvjednicima kako se nada da će zajedničkim snagama uspjeti naći rješenje, kako razumije njihove probleme i da je spreman popraviti cijeli koncept specijalističkog usavršavanja te da već u idućoj godini mogu očekivati konkretne rezultate.

Podsjetimo, glavni razlozi prosvjeda su neujednačena praksa određivanja ugovornih obveza liječnicima te neravnopravan položaj u kojem se zbog toga nalaze, ali i nepovoljni uvjeti rada općenito, što rezultira nezadovoljstvom i odlaskom liječnika u inozemstvo. Od ministra mladi liječnici traže ukidanje svih „robovlasničkih„ ugovora, poštivanje odluke Vrhovnog suda iz 2013., prema kojoj plaća predstavlja naknadu za obavljeni rad te ne može biti predmetom odštetnog zahtjeva, kontinuirano i centralizirano raspisivanje natječaja za pripravnički staž, donošenje plana s konstruktivnim i stimulativnim mjerama s ciljem zadržavanja liječnika te stvaranje uvjeta za održiv javni zdravstveni sustav.

Prosvjed je osim HLK-a podržala i Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Koalicija udruga u zdravstvu te udruga Promjena za promicanje zdravlja i zdravog načina života.