MOST: Moramo naći načine kako liječnike zadržati u Hrvatskoj

19.12.2017.

Da bi poboljšao položaj liječnika Most je u saborsku proceduru uputio prijedlog dopune Kaznenog zakona kao i Zakona o reprezentativnosti udruga i sindikata, te s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru 18. prosinca vladajućima poručio kako je od nemjerljivog značaja na vrijeme prepoznati aktivnosti kojima će se liječnici zadržati u Hrvatskoj.

Vođa Mosta Božo Petrov kazao je kako Most ukazuje na nelogičnosti i nepravde i nudi konkretna rješenja jer je za njih sektor zdravstva od nacionalnog interesa.  Samo u zadnje četiri godine iz Hrvatske je otišlo 550 liječnika, a u idućih 10 godina u mirovinu ide njih više od 4000, što su, kazao je Petrov, zabrinjavajući podaci.

“Zakonom o reprezentativnosti udruga i sindikata iz 2014. liječnici su izgubili pravo u granskom kolektivnom pregovaranju. Time nije nanesena šteta samo liječnicima nego građanima koji imaju smanjenu dostupnu zdravstvenu zaštitu koja im je Ustavom zajamčena”, upozorio je na konferenciji nekadašnji zamjenik ministra zdravstva i MOST-ovac dr. sc. Ivan Bekavac, te istaknuo kako bi se izmjenama tog zakona prepoznala važnost uloge liječnika u granskom kolektivnom pregovaranju.

Prisila prema zdravstvenom radniku

MOST-ovka i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. sc. Ines Strenja Linić kazala je na konferenciji da bi se dopunom Kaznenog zakona trebalo uvesti novo kazneno djelo „Prisila prema zdravstvenom radniku“, te se tako  liječnicima i medicinskim sestrama omogući da rade svoj posao, a pacijentima pruži zaštitu.  Istaknula je kako je u 2016. samo na liječnike zabilježeno 77 fizičkih napada, a za medicinske sestre  se i ne bilježe, dok sadašnjim zakonima nije utvrđeno sankcioniranje osoba koje na bilo koji način onemogućuju liječnike i zdravstvene djelatnike u obavljanju njihovih djelatnosti.

„Potrebno je imati konačan zakonodavno-pravni okvir koji bi zaštitio liječnike i druge zdravstvene djelatnike. Također, treba poduzeti hitne izmjene zakonskih propisa kojim bi se adekvatno kaznilo počinitelje takvih napada, te preveniralo buduća slična djela. Nužno je intervenirati u Kazneni zakon RH tako da se konačno na temeljit i jasan način riješi problem adekvatne pravne zaštite liječnika. ”, pojasnila je dr. Linić.

Strenja-Linić založila se za osnivanje posebnog Fonda za inovativnu terapiju kako bi liječenje teško oboljele djece kao što su djeca sa spinalnom mišićnom atrofijom, moglo započeti odmah i prije uvrštavanja na listu HZZO,  ako je terapija već odobrena i uvrštena u Americi i Europi.

vrh stranice