U Vukovaru obilježena 20. obljetnica povratka zdravstvenih djelatnika u hrvatsko Podunavlje

13.01.2018.

Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana svečano je jučer obilježila 20. obljetnicu povratka zdravstvenih djelatnika u hrvatsko Podunavlje, povodom mirne reintegracije Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Tom prigodom je u rodnoj kući Lavoslava Ružičkog u Vukovaru održan i Stručni simpozij, na kojem su predavači bili sudionici reintegracije zdravstva u hrvatskom Podunavlju. U ime Hrvatske liječničke komore nazočio je prvi dopredsjednik Komore dr. sc. Krešimir Luetić, koji se okupljenima zahvalio na dosadašnjem predanom radu i kazao kako su Vukovar i vukovarska žrtva duboko urezani u kolektivnu svijest našeg naroda.

Rekao je kako je HLK svjesna važnosti Vukovara i vukovarske bolnice, pa je na tom tragu prošle godine i objavila knjigu ‘Vukovarska bolnica - svjetionik u povijesnim olujama hrvatskog istoka’, autora dr.sc. Ive Lučića.  Istaknuo je kako je vukovarska bolnica i rad njenih djelatnika tijekom agresije 1991. bio istinska negacija konstrukta mržnje, koji se tada žestoko obrušio na Vukovar.

„Samo formalno-pravno vraćanje institucija hrvatske države u Vukovar tijekom mirne reintegracije, bez povratka i njezinih ranijih djelatnika, ne bi polučilo željeni učinak. Stoga je povratak protjeranih zdravstvenih djelatnika u vukovarske zdravstvene ustanove tijekom ljeta i jeseni 1997. bio od krucijalne važnosti. Naime, to je bio jasan signal ostalim prognanim Vukovarcima, signal koji je zasigurno osnažio te utvrdio njihovu odluku za povratak u svoj grad.“, rekao je dopredsjednik Luetić, i upozorio kako ne smijemo zaboraviti da hrvatski teritorij s istočne strane Dunava, uključujući vukovarsku i šarengradsku adu, još nije pod nadzorom Republike Hrvatske, i stoga moramo ustrajati da se proces reintegracije hrvatskog Podunavlja dovrši. 

Na simpoziju je u prezentaciji prof.dr.sc. Andrije Hebranga prikazan politički okvir reintegracije hrvatskog Podunavlja, a prof.dr.sc. Krešimir Glavina govorio je o reintegraciji zdravstva i socijalne skrbi. Pregled pravnog utemeljenja reintegracije zdravstvenih ustanova dala je mag. iur. Marijana Mihaljević, dok su Štefan Biro, dr. dent.med, i prim. mr.sc. Zlatko Šimunović govorili o iskustvu domova zdravlja u Vukovaru u mirnoj reintegraciji zdravstva u Vukovaru.

Stručni dio simpozija završio je izlaganjem mr.sc. Vesne Bosanac, Binazije Kolesar, vms i dr.sc. Agneze Aleksijević, mag.med.techn., na temu obnove OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, i psihološkog aspekta povratka prognanih djelatnika medicinskog centra Vukovar.

Sudionici su potom položili vijence na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja i Spomen obilježju „Ovčara“.
vrh stranice