Na XIII. Znanstveno-stručnom simpoziju u Vukovaru predstavljena knjiga o Vukovaru i vukovarskoj bolnici

17.11.2017.

Nakon izuzetno posjećene i dirljive premijerne promocije knjige „Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka“  u dupkom punoj Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, knjiga dr.sc. Ive Lučića, objavljena u suradnji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest, predstavljena je danas i u Vukovaru na Tjednu sjećanja na Vukovar, u sklopu XIII. Znanstveno-stručnog simpozija „Ratna bolnica Vukovar 1991.g – dr. Juraj Njavro“.

Organizatori simpozija su i ove godine Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca i OŽB Vukovar, kojima je bilo posebno drago što je predsjednik dr. Trpimir Goluža održao obećanje koje je dao prije točno godinu dana na ovom simpoziju, kad je Komora podijelila Medalje časti HLK-a liječnicima i osoblju vukovarske bolnice. 

„Kad nam je dr. Goluža ovdje na XII. Kongresu rekao da će pokrenuti da se napiše knjiga o ratnoj vukovarskoj bolnici, bila sam skeptična, jer dosad, osim tih nekoliko dana kada se spominjemo sjećanja na žrtvu Vukovara, nisam osjetila poseban interes od naših pisaca, znanstvenika, filmskih režisera, pa ni medija za ne samo Vukovar, nego i sve naše ratom opustošena područja.“ rekla je bivša ravnateljica ratne vukovarske bolnice mr.sc. Vesna Bosanac, kojoj je upravo zato sretna što je knjiga ugledala svjetlo dana i u Vukovaru, baš pred obljetnicu pada grada.  

„Vukovar i vukovarska bolnica postali su simbol hrvatskog naroda i humanosti. Knjiga je nastala iz zahvalnosti prema dr. Bosanac i cjelokupnom medicinskom osoblju vukovarske ratne bolnice, za sve što su učinili u ratu i što čine danas„ rekao je predsjednik dr. Goluža. 

Dr.sc. Andrija Hebrang, kao izaslanik premijera RH, nazvao je knjigu dr. Lučića velikim djelom o velikom događaju, i mišljenja je da autor spada u onu skupinu povjesničara koju resi domoljublje, ali i nevjerojatna sposobnost analiziranja činjenica i dokumenata, za razliku od onih povjesničara koji su zarobljeni ideologijama i o istim činjenicama pišu dijametralno suprotno.

„Knjiga je pozitivan primjer razbijanja okova koji ne daju istini da izađu na vidjelo. Jer ako mi kao pobjednici rata nećemo pisati svoju povijest, pisati će je drugi“ kategoričan je dr. Hebrang. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić pohvalio je knjigu i naglasio njen veliki značaj za buduće generacije.

Simpozij se kao i svake godine održava pod pokroviteljstvom  Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih branitelja, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, HLK-a,HLZ-a i Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Kompletno izaslanstvo HLK-a posjetilo je spomen područje Ovčaru te je kod spomenika položilo vijenac i odalo počast smaknutim hrvatskim braniteljima.

 

vrh stranice