Nakon dogovora s liječnicima traži se odlazak slovenske ministrice zdravstva

28.11.2016.

Štrajk slovenskih liječnika izazvao je napetosti u vladi pa je glavni koalicijski partner premijera Mire Cerara zatražio smjenjivanje ministrice zdravstva Milojke Kolar Celarc, istaknuvši kako će u suprotnom biti teško izbjeći krizu povjerenja.

"Teško je očekivati da će ministrica nakon ovoga moći nastaviti raditi u vladi, bilo bi dobro da sama ponudi ostavku i da premijer to prihvati", kazao je nakon sastanka vodstva svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), njen predsjednik Karl  Erjavec, ministar vanjskih poslova i glavni koalicijski partner premijera Cerara .

Umirovljenici ministrici zdravstva zamjeraju da je liječnicima ponudila previše i da bi to moglo isprovocirate i ostale zaposlene u javnom sektoru. Tvrde da  uz objavljene ponude liječnicima  postoje i amandmani na osnovu kojih bi liječnici izašli iz kolektivnog sustava plaća u javnom sektoru.

Zbog navodnih tajnih klauzula u sporazumu s liječnicima koje ministrica poriče, zadnjih je dana skepsu prema njenom ostanku u vladi izražavao i premijer Miro Cerar koji ju je ranije odlučno branio.

Podsjetimo, tražeći bolje uvjete i veće plaće, slovenski liječnici su nakon dva tjedna zamrznuli štrajk na dva mjeseca, nakon što im je ministrica zdravstva obećala da će se pregovarati o izmjeni njihovih kolektivnih ugovora i zapošljavanju novih liječnika. 

No, sovenska Vlada unatoč očekivanjima liječnika, u četvrtak na redovnoj sjednici nije potpisala dogovor između ministrice i liječničkog sindikata Fides koji je zaprijetio da će u slučaju nepoštivanja dogovora obnoviti štrajk.

Iz sindikata Fides koji okuplja liječnike i stomatologe, poručili su kako su preuzeli odgovornost i zamrznuli štrajk.  Ističući kako su postignutim sporazum postavili temelje za bitne pozitivne pomake u zdravstvenom sustavu, poručili su kako očekuju i nadaju se da će neodlučnost premijera biti kratkog vijeka te da će se vlada ponašati europski te podržati pregovore i parafirati sporazum o obustavi štrajka.

vrh stranice