HUBOL zatražio od ministra Šprlje bolju pravnu zaštitu liječnika i svih službenika u javnim službama

28.11.2016.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ponovno je zatražila od ministra pravosuđa Ante Šprlje da osigura bolju pravnu zaštitu liječnika i zdravstvenog osoblja te svih službenika u javnim službama; od nastavnika i profesora do radnika u ustanovama u socijalnoj skrbi.  

Prema neslužbenim informacijama, Radna skupina će na sastanku u ponedjeljak, 28. studenoga, zauzeti stav da se napad na liječnika neće tretirati prema službenoj dužnosti, jer ih na taj način stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge zdravstvene djelatnike. Stoga od Vas tražimo hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, ali i svih službenika u javnim službama (nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima te radnicima u ustanovama socijalne skrbi) - stoji u otvorenom pismu HUBOL-a ministru Šprlji.

Ističu kako ga njegova sadašnja pozicija stavlja u poziciju dugoročnog promišljanja, jer bi eventualno zaobilaženje zatraženih promjena moglo dovesti do dodatnog nezadovoljstva liječnika i njihova odlaska iz Hrvatske.

- Na taj način bit ćete izravno suodgovorni za urušavanje  javnog zdravstvenog sustava i prekid kontinuiteta zdravstvene zaštite u mnogim, posebice slabije razvijenim krajevima Hrvatske, poručili su ministru iz HUBOL-a.

Podsjećaju da su već ranije predložili promjenu Kaznenog zakona i to tako da se napad na zdravstvenog djelatnika tretira kao napad na službenu osobu, za što se može izreći zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Traže i striktno poštivanje članaka 138. i 139. Kaznenog zakona koji se odnose na zdravstvene radnike, odnosno službenike u javnim službama.  Ministra pravosuđa pozivaju da razmotri Prijedlog zakona o dopunama Kaznenog zakona od Ministarstva zdravstva, koji je dobio u ožujku ove godine.
vrh stranice