Slovenski premijer za sad ne želi smijeniti ministricu zdravstva zbog dogovora s liječnicima

29.11.2016.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc još uvijek uživa njegovo povjerenje, te tako odbio prijedlog koalicijskih partnera da je smijeni, prenosi Hina.

Podsjetimo, zbog nagađanja da je ministrica liječničkom sindiktu Fides u pregovorima za okončanje dvotjedog štrajka ponudila previše i potpisala aneks kojim bi se za plaće liječnika izdvojilo 40 milijuna eura,  koji su bili namijenjeni za zapošljavanje mlađeg liječničkog kadra, glavni koalicijski partner u slovenskoj vladi, čelnik Demokratske stranke umirovljenika  Karl Erjavec  zatražio je njezinu ostavku. Slični su zahtjevi došli i iz stranke Socijalnih demokrata (SD), treće i najmanje stranke u vladajućoj koaliciji.

- Ministrica uživa moje povjerenje, ali očekujem da će do postavljenog roka, do 12. prosinca, predložiti paket zakona za modernizaciju našeg zdravstva – rekao  je Cerar nakon kriznog sastanka s ministrima na kojem se razgovaralo o situaciji u zdravstvu i nedavnom štrajku liječnika.

Predsjednik Fidesa Konrad Kuštrin  rekao je novinarima kako Cerarova vlada oklijeva s potrebnim reformama u zdravstvu koje bi uz ostalo trebale zdravstveni sustav učiniti efikasnijim, ali i bitno popraviti primanja liječnika. "Vlada nema hrabrosti za potrebne promjene jer stranke u njoj već razmišljaju o skorim izborima",  izjavio je Kuštrin.

Liječnici su dvotjedni štrajk zamrznuli na dva mjeseca i traže da se do tada nađe zakonsko rješenje za povećanje njihovih plaća za 30 posto.
Kako tvrde u sindikatu, prosječna plaća liječnika u Sloveniji koji radi u javnom zdravstvu je 1900 eura neto sa svim dodacima i naknadama za dežurstva i prekovremeni rad.

vrh stranice