Napadi na liječnike tretirat će se kao napadi na službene osobe, napadačima će prijetiti zatvor od šest mjeseci do pet godina

Ministarstvo zdravlja suglasno je s potrebom izmjena Kaznenog zakona za zdravstvene djelatnike u smislu uvođenja odredbe tretmana napada na zdravstvenog djelatnika kao napada na službenu osobu. Stoga se planira poticanje izmjena koje bi regulirale status zdravstvenih djelatnika unutar novog definiranja odredbi Kaznenog zakona kako bi se takvi napadi ubuduće kažnjavali te na taj način kontrolirali i sveli na minimum, stav je ministra zdravlja dr. Darija Nakića o problemu sve učestalijih napada na liječnike na radnom mjestu.
Izmjenu Kaznenog zakona traže Hrvatska liječnička komora (HLK) i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), koji su, nakon još jednog nedavnog napada na liječnicu obiteljske medicine u Osijeku (31. srpnja), pozvali ministre zdravlja i pravosuđa da se pobrinu za hitnu zakonsku zaštitu liječnika. Liječnici na radnome mjestu sve češće su izloženi verbalnim incidentima i fizičkim nasrtajima nezadovoljnih pacijenata. U zadarskoj bolnici 11. srpnja pacijent je liječniku slomio čeljust.
Osim proglašenja liječnika službenim osobama, liječnici traže i striktnu primjenu članaka 138. i 139. Kaznenog zakona, koji se odnose na primjenu prisile ili prijetnje, odnosno zastrašivanja i uznemiravanja. I u slučaju takvog ponašanja prema službenoj osobi, zakonom su predviđene kazne od šest mjeseci do pet godina zatvora.

"Ministarstvo zdravlja suglasno je s potrebom izmjena Kaznenog zakona za zdravstvene djelatnike u smislu uvođenja odredbe tretmana napada na zdravstvenog djelatnika kao napada na službenu osobu. Stoga se planira poticanje izmjena koje bi regulirale status zdravstvenih djelatnika unutar novog definiranja odredbi Kaznenog zakona kako bi se takvi napadi ubuduće kažnjavali te na taj način kontrolirali i sveli na minimum", stav je ministra zdravlja dr. Darija Nakića o sve učestalijim napadima na liječnike na radnom mjestu kojeg je prenio Novi list.

HUBOL je u otvorenom pismu ministru pravosuđa Anti Šprlji zatražio hitnu pravnu zaštitu ne samo liječnika i zdravstvenog osoblja, nego svih službenika u javnim službama, uključujući i nastavnike i profesore te socijalne radnike.
Iz Ministarstva pravosuđa kažu kako će Nakićev prijedlog uvrstiti u predviđene izmjene i dopune KZ-a samo ako za to bude dovoljno vremena. Izmjene KZ-a pokreću se, kažu, radi implementacije u domaće kazneno zakonodavstvo pravnih akata EU-a, a čiji rokovi ističu u 2016. godini.

Podsjetimo, broj verbalnih i fizičkih napada na zdravstveno osoblje u porastu je. Tako je 2013. godine zabilježeno 169 verbalnih i 99 fizičkih napada, a u 2014. čak 794 verbalna i 122 fizička napada na liječnike i drugo medicinsko osoblje. Liječnike udaraju šakama, napadaju ih noževima, vješalicama za odjeću, škarama, kontaminiranim iglama, dave ih, prijete pištoljima, dizanjem bolnica u zrak...
Foto: Pixsell
vrh stranice