'Ministar zdravlja u sjeni' Varga oštro protiv Pravilnika o specijalizacijama


Siniša Varga, bivši ministar zdravlja u vladi Zorana Milanovića, sadašnji ministar u sjeni, protivi se izmijenjenom i dopunjenom Pravilniku o specijalističkom usavršavanju doktora medicine. Njime troškovi specijalizacije više ne obuhvaćaju bruto plaće doktora medicine. Time je značajno smanjen trošak provođenja specijalizacije, koji je liječnik dužan nadoknaditi ako po završetku specijalizacije napusti ustanovu koja ga je poslala na specijalističko usavršavanje. Najavljuje značajne promjene ako Narodna koalicija osvoji vlast
Siniša Varga, bivši ministar zdravlja u vladi Zorana Milanovića, sada ministar u sjeni, u intervjuu Jutarnjem listu, smatra da je "taj pravilnik opravdano kritiziran i u Udruzi poslodavaca u zdravstvu i od ravnatelja bolnica, jer je ta odredba ugrađena u pravilnik krajem devedesetih kako bi liječnici ostali raditi u bolnicama koje su ih poslale specijalizaciju.".
Po njemu postoji problem da se liječnici ne moraju vratiti u malu sredinu, već mogu i otići u inozemstvo gotovo bez odštete.
"Postoji i taj problem, kao i odlazak u privatni sektor. Nismo dovoljno bogati da plaćamo specijalizacije 500.000 kuna i više, a da specijalist dobije oprost duga za 40.000 kuna", rekao je Varga.
Ako Narodna koalicija dobije izbore, Varga najavljuje promjene netom promijenjenog Pravilnika.
"Neke bolnice već su napravile anekse ugovora sa specijalizantima te se može reći da su oni izgubljeni, ali svi budući ići će prema novim odlukama koje neće biti u pravilniku, već u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti", obećao je Varga.
Smatra da je izmijenjeni pravilnik naštetio pacijentima, "onima koji su platili edukaciju specijalista, jer neće dobiti njegovu uslugu", pa će ga mijenjati.
"Zakon to sve mora riješiti jer ne radi se tu o besplatnom školovanju obuhvaćenim Zakonom o visokom školstvu, već o 'treningu' koji plaćaju bolnice novcima građana. Ako liječnik ode na specijalizaciju u inozemstvo, zna se koliko će stotina tisuća eura to koštati, a u Hrvatskoj bi to trebao dobiti za 40.000 kuna. Smatram kako je to devalvacija specijalističkog usavršavanja, ali i da je bolnica zakinuta za svoje ulaganje", kazao je Varga u intervjuu Jutarnjem listu.
Foto:Pixsell
vrh stranice