Novac za sanaciju osječkog KBC-a bit će osiguran, no treba tražiti dugoročna rješenja

10.01.2017.

Nakon puknuća toplovodne cijevi, što je prouzročilo štete na Zavodu za oftalmologiju osječkoga KBC-a, u toj se zdravstvenoj ustanovi nadaju  brzoj normalizaciji stanja, a do kraja ovoga ili početkom idućeg tjedna očekuju i preciznije podatke o šteti, izvijestilo je vodstvo te bolnice nakon što ih je u ponedjeljak obišao ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je najavio kako će žurno osigurati novac za popravak zgrade, prenosi Hina.


Nakon obilaska Zavoda za oftalmologiju, ministar je izjavio novinarima kako je šteta velika te kako se nada da, osim štete na samoj zgradi, koja je dotrajala, neće biti ozbiljnijih oštećenja na aparatima, ali, dodao je, treba pričekati izvješće servisera.

Istaknuo je kako je ta zgrada "problem hrvatske medicine" jer su mnoge bolnice i domovi zdravlja, u građevnom smislu, u prilično lošem stanju, pa tako i u Osijeku.  "Kao ministar, mogu reći da ćemo žurno naći sredstva kako bismo osigurali popravak zgrade i što prije se vratili normalnom poslu na Zavodu za oftalmologiju", rekao je ministar Kujundžić. Dodao je kako je čelnicima tog zavoda ponudio da se hitne operacije, ako su potrebne, organiziraju u Zagrebu, ali su ga izvijestili da će to uspjeti sami riješiti, što, istaknuo je, "pokazuje snagu duha osječke medicine i kvalitetu ljudskih resursa". 

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako je bolnica osigurana od curenja vode iz cijevi, pa se nakon izvješća osiguravateljskih kuća očekuju precizniji podatci o šteti. Pročelnik Zavoda za oftalmologiju Ivan Krković rekao je kako će se, po preporuci servisera i tehničke službe, aparati na Zavodu, koji su bili zaštićeni presvlakama, uključiti tek nakon nekoliko dana, kada se prosuše, te da će, ako budu ispravni, ukupna šteta biti znatno manja. Izvijestio je kako će taj zavod rješavanje hitnih slučajeva organizirati u sklopu osječkoga KBC-a, ali za ovaj tjedan, dodao je, odgađaju se sve operacije.  "Ako do kraja ovoga tjedna dobijemo procjenu servisera i tehničke službe da aparate možemo uključiti u sustav napajanja električnom energijom, nakon što učinimo najnužnije popravke, počet ćemo operirati u što skorijem vremenu", poručio je pročelnik Krković.

Na novinarsko pitanje je li moguće, zbog lošeg stanja, preseljenje osječkoga KBC-a na novu lokaciju ili izgradnja nove bolnice, ministar Kujundžić odgovorio je kako je "to potreba koja se nameće jer je 'krpanje' i popravljanje starih zgrada, koje su izgrađene prije 100 i više godina, prošlo vrijeme i hrvatska država će u tome smislu morati tražiti rješenja".

vrh stranice